Москва отрече категорично

Украйна е на ръба на оцеляването във войната с руските сили. Това заяви президентът Володимир Зеленски и предупреди, че крайната цел на Путин е да си пробие път към цяла Европа. Междувременно, американският президент Джо Байдън отново предупреди, че Русия се готви да използва химическо оръжие. Москва отрича категорично. Ситуацията по фронтовете е без особени промени, а боевете вече се водят в центъра на Мариупол. Според воюващите страни, обаче, има и напредък в преговорите.

В 27-мият ден на руската инвазия, украинският президент Володимир Зеленски направи емоционално изявление пред италианския парламент.

„Обръщам се към вас от Киев - нашата силна столица. Град, който има същата значимост за региона, както Рим за целия свят. В Киев се зародиха стара култура и голяма нация. А сега сме на ръба на оцеляването”, заяви Зеленски.

В разговор с Папа Франциск, Зеленски е получил уверения, че Ватикана може да бъде посредник за край на войната.

Зеленски покани папата да посредничи между Киев и Москва

„Той изрече много важни думи - разбирам, че копнеете за мир. Разбирам, че трябва да се защитавате. Цивилните смело защитават родината си, всички защитават родината си. Отговорих му - нашите граждани се превърнаха във войни”, добави държавният глава.

117 деца са убити от началото на инвазията, съобщи прокуратурата в Киев. Световната здравна организация пък потвърди 62 руски атаки срещу болници в Украйна. Ракета удари и психиатрична клиника в Миколаев.

 „Ядосан съм и искам да плача, защото двата народа бяха близки. А сега руската жестокост е толкова брутална.Това не е човешко отношение. Безмълвен съм”, коментира Анатолиий Павлов, лекар в психиатричната болница. 

Батальонът Азов публикува видео в социалните мрежи, на което твърди, че се вижда как негови бойци унищожават руски патрулен катер Раптор край Мариупол. Москва потвърди за стрелба по катера, но отрече той да е потънал.

Зеленски пред италианския парламент: На ръба на оцеляването сме

„Ние представихме неоспорими доказателства за престъпното използване от страна на киевския националистически режим на граждански обекти в цивилни райони в Киев и в други градове на Украйна за стрелкови позиции на артилерията и ракетните системи”, добави говорителят на Министерството на отбраната на Русия Игог Конашенко. 

Съединените щати пък отново предупредиха, че Москва готви химическа атака.

"Той е притиснат до стената. Сега говорим за нови операции под фалшив флаг, които подготвя. Той казва, че ние, американците, имаме биологично и химическо оръжие в Европа. Което просто не е вярно. Освен това казва, че украинците имат такова оръжие. Това е ясен знак, че той обмисля употребата и на двата вида такива оръжия”, коментира американският президент Джо Байдън.

Беларуската държавна агенция „Белта” съобщи, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е уволнил командира на 6-та армия заради тежки бойни загуби. Руският вестник Комсомолская правда публикува новина, че почти 10 хиляди руски войници са били убити в Украйна, а над 16 хиляди ранени. Малко по-късно данните бяха свалени, а изданието обяви, че е станало обект на хакерска атака.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.