Прокуратурата може да извика повторно на разпит Кирил Петков и Бойко Борисов

Ескалация на напрежението между властите у нас след ареста на Бойко Борисов. Прокуратурата може да извика повторно на разпит премиера Кирил Петков и Бойко Борисов. Съдът днес отказа, както да одобри, така и да обяви за незаконни претърсванията и изземванията, извършени от полицията миналия четвъртък. Междувременно юристи обявиха, че обвинителите нарушават закона, като не разпитват Васил Божков. А МВР поиска от прокурорите да започнат разследване срещу бивши управляващи заради злоупотреби с тол системата. Всичко това става на 100-тния ден от управлението на новия кабинет.

Съдебната сага с претърсванията в домовете на Борисов и задържаните с него за 24 часа приключи. Съдът отказа да се занимава с тях, защото прокуратурата вече ги е оценила като незаконни. А тя води разследването.

„След като самата Прокуратура намира, че действията са незаконосъобразни, няма как съдът да постанови друго”, обясни юристът Людмил Ангелов. Според него Прокуратурата е внесла тези искания в съда формално, за да спази изискванията в 24 часа след извършването на действието.

Адвокатът на Борисов, Горанов и Арнаудова посочи, че ситуация на неотложност за обиските на клиентите му не е имало.

„Иззет е поздравителен адрес от г-н Божков до Арнаудова лично. Той е иззет като доказателство - как един изнудван човек поздравява един от изнудващите за празник. Всички тези вещи не представляват веществени доказателства по делото след произнасянето на съда”, заяви Менко Менков.

Минути след решението на съда от Прокуратурата съобщиха, че разследването по казуса започва отначало при следовател. Въпреки това във видеообращение говорителката на градската прокуратура коментира доказателствата по делото.

„В СГП няма доказателства спрямо обвиняемия  Божков, спрямо него да е извършено престъпление изнудване”, заяви Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура.

На практика прокуратурата ще разпита отново всички свидетели –  както премиера Кирил Петков, така и Борисов, Горанов и Арнаудова. Призовки обаче все още не са им изпратени, казаха от държавното обвинение.

„Дали следователят ще действа формално, или ще извърши своя преценка някои свидетели да не ги разпита.  Ако подходи формално, следва да разпита и Кирил Петков, чиито показания не носят никаква информация”, заяви Рангелов.

А според МВР решението на съда за претърсванията доказва нежеланието на прокуратурата да работи срещу престъпността и да се занимава с дребнотемия.

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.