Лидерите на страните членки ще се срещнат в Брюксел

Европейският съюз смята да създаде фонд за Украйна за възстановяването й след руската инвазия. Лидерите на 27-те държави от съюза се срещат в Брюксел в четвъртък, за да обсъдят войната и мерките, които ще предприемат.

В Брюксел, към срещата на европейските лидери ще се присъедини и американският президент Джо Байдън.

Гръцкият външен министър лично ще достави хуманитарна помощ в Мариупол

Твърде вероятно е съюзниците да се договорят за дългосрочен механизъм за финансова подкрепа на Украйна, над договорените досега 1 милиард и 200 милиона евро. Засега обаче не е ясно на каква стойност ще бъде новият фонд и как точно ще функционира. По въпроса за преговорите между Украйна и Русия няма никаква промяна в позициите на двете страни. Кремъл обаче заяви, че не възнамерява да обяви публично исканията си към Киев.

„Двете делегации трябва да обсъдим много аспекти. Не мога да навлизам в детайли. Ако говорим публично, това може да застраши процеса на преговорите, който засега върви много по-бавно и несъществено, отколкото ни се иска”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.