От поемането на властта до днес правителството се изправи пред редица кризи

Правителството на четворната коалиция днес става на 100 дни! Премиерът Кирил Петков обяви в специално изявление, че управляващите не са доволни от скоростта, с която идва промяната. И допълни, че все пак тя идва „с по-малки крачки, но в правилната посока”.

Петков: Промяната идва, и то в правилната посока (ВИДЕО)

След три поредни вота, редовното правителство на Кирил Петков пое управлението на страната на 13 декември 2021 г. За 100 дни управлението се изправи пред редица кризи – поредната вълна от пандемията на COVID-19 доведе до първите протести срещу властта. След това високите цени на електроенергията доведоха до притеснения. Бизнесът предупреди за фалити, а потребителите се уплашиха от инфлацията. На международната сцена избухна война и правителството беше изправено пред редица избори. Кабинетът „Петков” обяви, че подкрепя санкции на Европа срещу Москва, подкрепя НАТО, подкрепя и Украйна. До този момент помощта на страната ни ще е само хуманитарна. Войната доведе до първите размествания на „Дондуков”1 – с поста си като министър на отбраната се раздели Стефан Янев. Премиерът Петков му поиска оставката, защото Янев отказа да нарече действията на Русия „война”. Янев  отговори с намек, че може да създаде свой политически проект.

На този фон парламентът често работеше извънредно, понякога и денонощно. Успя да приеме бюджет на държавата за тази година, с уговорката, че лятото той ще претърпи корекция.

На 13 декември 99-то правителство на България започна да пише историята си.

„Дотук бяха обещанията, от тук нататък започват действията, така че да се захващаме за работа”, заяви Петков още след даването на клетва.

А работата започна с поредица от кризи, на които кабинетът „Петков” бързо трябваше да намери решение.

„Тази каскада от кризи, за която те не са виновни, се сблъска с общо взето неопитност”, смята политологът Димитър Ганев.

„Това правителство не просто нямаше толеранс от 100 дни, но имаше и кризи - войната и цените”, обясни политологът Първан Симеонов.

Като наследство правителството получи петата вълна на пандемията от COVID-19. Първо затегна мерките и изискванията за зелен сертификат, а след това – ги премахна, а премиерът обяви, че сме минали през вълната от „Омикрон”.

Страхът от пандемията отстъпи място на страха от високите цени. Сметките за ток и природен газ на бизнес и потребители скочиха, на бензиностанциите се извиха опашки, олиото на промоция се превърна в „златна стока”.

„Проблемът на проблемите е повишаването на цените. Изяде им първоначалната подкрепа”, обясни Димитър Ганев.

Правителството прибягна до строги мерки –замразяване на цените на тока, парното и водата до края на март. Заговори се и за форсмажор по договори на бизнеса. А високите цени втвърдиха тона между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2. На 66-тия ден управление президентът Румен Радев сложи край на дните толеранс за правителството.

„Времето за анализи и добри намерения изтече, хората чакат резултати”, заяви Румен Радев.

На 24 февруари кабинетът „Петков” се изправи пред едно от най-сериозните си предизвикателства. Русия нападна Украйна и започна война. България подкрепи мерки срещу Русия и обяви, че можем да помогнем на Украйна само с хуманитарна, но не и военна помощ.

„В условията на политическо деление Изток-Запад този кабинет няма какъв да е освен балансьорски”, смята Първан Симеонов.

На финала на 100-те дни едно събитие разпали искрите на политическата сцена - ареста на бившия премиер Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

„Арестът на лидера на най-голямата опозиционна партия е ядрен бутон. За да натиснеш подобен бутон, ти трябва да си напълно готов, перфектно подготвен. Обществото не беше убедено, че трябва веднага да се направи”, смята Димитър Ганев.

„Арестите - успешни или не, нескопосани или не,  правителството си създава една по-спокойна обстановка, защото връща делението от 2020-та година Борисов-антиБорисов. По тази точка всички партии са на едно мнение”, смята Първан Симеонов.

С арестите започна и нов епизод от войната между властта и прокуратурата. А в разгара й - започна и броенето  на новите 100 дни на властта.

„Меденият месец на властта е свършил, че тефлоновото покритие, с което се ползва началото на всяка власт, е изчегъртано”, смята Димитър Ганев.

„Виждаме едно активно и много говорещо управление, но понякога трябва и да замълчава, защото се създават свръх очаквания”, смята Първан Симеонов.

В графата със задачи правителството записа и оставка на главния прокурор Иван Гешев и реформа в съдебната система. Те все още са в полето на неизпълнените.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.