Подалият сигнала смята, че съоръжението трябва да стане държавна собственост

Удължението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградено без необходимите строителни книжа. Това установи ДНСК след извършена проверка по документи и на място. Тя е по сигнал на члена на временната комисия "Росенец" Димитър Найденов.

"През 2020 г. подадох сигнала във връзка с многото журналистически разследвания. Прокуратурата заяви, че кеят е незаконен, но досега нямаше последващи действия. Така чак сега се оказа, че се явява незаконен строеж", обясни той. И допълни, че парламентът трябва да помисли върху закон, който да позволи съоръжението да стане държавна собственост.

ДНСК: Част от кейовата стена в „Росенец“ няма строителни книжа

От РДНСК - Бургас заявяват, че е извършена промяна на Кадастралната карта през 2020 г. Площта на съоръжението е нараснало от 1000 на 5800 квадрата. При извършената допълнителна проверка не бяха открити строителни книжа за удължаването. Около 50 м е старото съоръжение", заяви инж. Райков. И уточни, че експертна оценка ще бъде извършена от външни специалисти. 

"Има две дела за законността на кейовата стена. "Акваторията е държавна собственост, ако е незаконен строеж, трябва да бъде премахната", подчерта експертът.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook