Името съобщи лидерът на партията във Facebook

Днес парламентарната група на „Има такъв народ” официално ще номинира Любомир Каримански за управител на Българската народна банка. Това написа във Facebook лидерът на партията Слави Трифонов.

„Познавам достатъчно добре господин Каримански. Мисля, че вече и вие го познавате. Измина една бурна година, в която вие четохте, гледахте, информирахте се, вероятно сте използвали и интуицията си, и в крайна сметка сте направили своите изводи. Някъде през това време сте си създали мнение или впечатление и за Любомир Каримански. Защото работата, която той свърши, беше пред очите ви. Добили сте представа, както за неговите експертни и професионални качества, така и за неговите чисто човешки качества”, обяснява Трифонов.

Лидерът на ИТН коментира, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния момент „той беше тук през цялото това бурно време”.

„Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Че трябва да се „вкара експертиза и знания, за да тръгне държавата напред.” Наистина с това съм напълно съгласен. А конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура”, категоричен е Трифонов.

В поста той споделя биографична информация за Каримански. И уточнява: „Това е кандидатът на „Има такъв народ” за управител на БНБ - високо квалифициран банков и финансов професионалист с над 20-годишен опит в развитието на финансовия и банковия сектор и успешно приложен лидерски опит. И нещо много важно - всички, които познават Любомир Каримански знаят, че той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда. А това прави кандидатурата му още по-силна”, допълва Трифонов.

„Въпреки това съм сигурен, че и по тази наша номинация ще се изговорят всякакви глупости и лъжи, ще се направят всякакви внушения. Всъщност, те вече се направиха, след гласуването в парламента на едни стандартни процедури за избор на управител на БНБ”, припомня той.

„Внушенията и лъжите няма да спрат мен и моите колеги да правим това, което винаги сме правили. А то е едно и също - правим това, което ни повеляват моралът, законите, правилата. В случая - те, а и коалиционното споразумение, ако щете, ни позволяват, но и ни задължават да излъчим една силна и достойна кандидатура. И ние го правим”, заявява Трифонов.

В края на поста си Трифонов уточнява, че сега всичко е в ръцете на парламента, защото сме парламентарна република и защото е негова работа. „Парламентът трябва да реши иска ли държавата да има такъв управител на БНБ, или не иска”, заключва той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.