Той е на стойност – 387 572,98 лв., от които 329 437,03 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 58 135,95 лв. от държавния бюджет на Република България

«ЕКО ЛОГИСТИК А» ЕООД в партньорство с „ЕВРОТЕКС“ ЕООД успешно завършва изпълнението на  дейностите по проект «Демонстриране на система за разделно събиране на текстилни изделия, повторна употреба, подготовка за повторна употреба и изработка на килими от негоден за повторна употреба текстил», ИСУН 2020 № BG16М1ОР002-2.009-0018-С01.

Срокът на изпълнение на договора е 23 месеца, като договорът стартира на 23.09.2020 г. Срокът на изпълнение на дейностите по договор е до март 2022 година. Проектът е на стойност – 387 572,98 лв., от които 329 437,03 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 58 135,95 лв. от държавния бюджет на Република България.

С реализацията на настоящият демонстрационен проект „ Демонстриране на система за разделно събиране на текстилни изделия, повторна употреба, подготовка за повторна употреба и изработка на килими от негоден за повторна употреба текстил“,  си поставихме за цел да  представим комбинация от проучени добри практики и постигнати реални резултати от изпълнение на конкретни решения, в съответствие с приоритетите на йерархията за оползотворяване на  отпадъците.

За реализацията на проекта са изпълнени следните дейности:

Дейност 1 „Подготовка на проектното предложение“

Дейност 2„Изпълнение на демонстрационен проект „Демонстриране на система за разделно събиране на текстилни изделия, повторна употреба, подготовка за повторна употреба и изработка на килими от негоден за повторна употреба текстил“

Дейност 3 „ Кампании за популяризиране на резултатите от проекта“

Дейност 4“ Организация и управление на проекта“

Дейност 5 „ Информация и комуникация свързана с дейности и резултати от проекта“

В изпълнение на Дейност 2   „Изпълнение на демонстрационен проект „Демонстриране на система за разделно събиране на текстилни изделия, повторна употреба, подготовка за повторна употреба и изработка на килими от негоден за повторна употреба текстил“ поетапно са реализирани пет поддейности. Те се развиват съвместно от партньорите по проекта : ЕКО ЛОГИСТИК А ЕООД и ЕВРОТЕКС ЕООД.

Разделното събиране на ненужни текстилни изделия се реализира чрез два ново закупени специализирани контейнера, които са поставени на площадката на партньора по проекта "ЕВРОТЕКС" ЕООД в гр. Варна, един ново закупен специализиран контейнер, поставен в район Илинден, бул. Сливница, гр. София и чрез мобилно събиране в гр. Варна (в различни райони по предварителен график).

На работната площадка на ЕВРОТЕКС ЕООД събраният ненужен текстил се сортира, дезинфекцира и се разпределя в няколко основни продуктови групи. Дрехи годни за директна повторна употреба се отделят, дрехи с леки  замърсявания се отстраняват, такива с незначителни дефекти подлежат на поправка, за да станат пригодни за повторна употреба. Останалите се категоризират като материали за рециклиране и оползотворяване, негодни за повторна употреба и подготовка за повторна употреба.

След като текстилните изделия се класифицират като негодни за повторна употреба, но подходящи за рециклиране, се извършват серии от операции свързани с възможно най-подходящата форма на оползотворяване. Сортират се по материи и цветове, отстраняват се копчета, ципове и  твърди елементи. Нарязват се по установени форма и размери със специализирани машини, за парцали или на ивици/ленти, предназначени за демонстрационно тъкане на килими.

Процеса по тъкане се извършва в работилницата на ЕКО ЛОГИСТИК А ЕООД в гр. София. Нарязаните ивици негоден текстил се доставят  от ЕВРОТЕКС ЕООД в работилницата, като се сортират по цветове и материи. Тъкането се извършва на специално изработени за проекта вертикални станове.

Събраното количество ненужни дрехи и текстилни отпадъци  по проекта нараства в периода на реализация на дейностите. За периода април-ноември 2021 година то е 17,16 тона за двата града, като до януари 2022 нараства до 28 тона за двата града.

Изтъканите килими  от негоден за повторна употреба текстил до момента са 23 броя.

С изпълнението  и реализацията на проект „Демонстриране на система за разделно събиране на текстилни изделия, повторна употреба, подготовка за повторна употреба и изработка на килими от негоден за повторна употреба текстил“ ИСУН 2020 № BG16М1ОР002-2.009-0018-С01, постигнахме следните резултати.  Над 95% от разделно събраните в рамките на проекта текстилни отпадъци се оползотворяват, чрез подготовка за повторна употреба и рециклиране, в резултат на което се получават памучни почистващи парцали и тъкани килими. Намалява се честотата на сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци в районите на реализация на проектните дейности, респективно се намалява количеството битов отпадък за крайно обезвреждане. Повишава се информираността на обществото, самосъзнанието  и екологичната  му култура. Популяризира се опита от реализацията на проекта и възможностите от прилагане на принципите на кръгова икономика с цел спестяване на ресурси. Доказва се възможността за мултиплициране на проекта като приложима добра практика и възможност за създаване на нови работни места.

След приключване на проекта, дейностите ще продължат да се изпълняват в периода на устойчивост на проекта.

Актуална информация за изпълняваните дейности и резултатите от проекта се публикуват регулярно на сайта на проекта https://lifefortextilewaste.bg.