Той не вижда какво може толкова да раздразни Москва, че да нападне Киев

Проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет, който избяга от войната в Украйна, проведе лекция на тема "Анатомия на украинско-руските отношения" по покана на НБУ.

"Русия се не успя да закрепи позициите си на постсъветското пространство. Организацията ОНД, която беше неуспешно начинание на Путин, много го раздразни. През 2008 г. когато Грузия се опитваше да се отдалечи от Москва, руснаците започнаха война, която продължи 5 дни. В Украйна на 10-тия ден разбрах, че тази война няма да свърши", спомня си той. И допълва, че Харков е почти на 70% разрушен. 

Oрганизации искат помощ от държавата за настаняване и интеграция на бежанците

"Бившият кмет на Харков ми каза, че в момента над 700 жилищни сгради са бомбардирани. Аз дойдох в България, защото тук са моят корен и моите деца. Дълго ще бъдем тук", смята Станчев. 

Той не вижда какво може толкова да раздразни Москва, че да нападне Киев. "Обявихме курс към ЕС и НАТО след инвазията. Путин е много отмъстителен човек, той не прощава това, което не може да изпълни", посочи той. И уточни, че и в днешни дни има мародери, които изнудват хората, за да преминат границите и да се спасят от войната.

Повече по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.