Манолова няма да е част от бъдещия политически проект, категорична е тя

По време на служебните кабинети на Стефан Янев липсваше усещането за завладяна държава. Това каза в ефира на „Денят на живо” в първото си телевизионно интервю бившият зам.-министър на отбраната Ралица Симеонова.

„Ситуацията по време на служебните кабинети беше специфична. Кабинетите функционираха, но нямаше парламент, съответно имахме ограничени възможности за правенето на ефективна политика. Нашият фокус беше към овладяването на текущите кризи в здравеопазването, но и да проведем честни избори. Усещането за завладяна държава се появи след служебните кабинети. Ние успяхме да отстояваме националните интереси- вътрешни и външни”, обясни тя.

Стефан Янев: Няма да правя партиен проект утре

По думите й сега усещането е, че живеем в завладяна държава.

„Процесът на вземане на политическите решения е изнесен извън легитимните органи на държавната власт. Гражданите не са особено важни. В завладяната държава политиката не е средство за решаване на проблеми, а механизъм за капитализиране на личен интерес. В този смисъл изглежда, че живеем в завладяна държава. Ние сме в перманентна криза от години, а тази криза има много измерения. Свидетели сме на политическа апатия и ниско ниво на доверие. Всичко това подкопава устоите на нашата демокрация”, каза още тя.

Усещането за некомпетентност и зависимост е имало и в министерството на отбраната, добави бившият зам.-министър.

„Тежка некомпетентност, тежки зависимости или комбинацията от двете. Имаше индикации за такива усещания по отношение външната ни политика и натиска да се вземат конкретни решения, вдъхновени от вън. Най-скандална обаче беше невъзможността да се дефинира националният интерес. За да го направиш, трябва да имаш концепция за национална идентичност. От тук идва проблемът”, каза още Симеонова.

Във връзка с новия политически проект, тя обясни, че е въпрос на време той да се реализира.

„Времето не е основният фактор. Фокусираме се върху това да обедини родолюбиви българи, които искат да работят по смислен начин за държавата си, да фокусират усилията си за изграждането на ефективна социална, икономическа система. Целта е да имаме смислен проект. Имаме добри експерти, генерираме още капацитет. Бихме работили с всички политически формации, които имат за цел да реализират интересите на страната, предлагайки смислени политики”, каза тя.

Ралица Симеонова беше категорична, че Мая Манолова няма да бъде част от новия проект.

„Не работим заедно. Там върви някакво партийно строителство, но става въпрос за два различни проекта. Нямаме сътрудничество и няма да е част от нашия проект”, уточни тя.

По отношение на евентуални предсрочни избори тя коментира, че правителството не само не се справя със съществуващите кризи, но и само генерира и задълбочава такива.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.