Войната между институциите става все по-остра

Войната между институциите става все по-остра. След часове на противоречие, от специализираната прокуратура признаха, че има производство срещу вицепремиера Асен Василев.

Рашков: Сигналът срещу Василев не съдържа данни за престъпление

Напрежение между МВР и прокуратурата възникна още в сряда вечерта. Тогава вътрешният министър Бойко Рашков показа документи за разследване срещу вицепремиера Асен Василев. На сутринта в четвъртък главният прокурор Иван Гешев каза, че разследване се образува за престъпление, а не срещу конкретни хора.

„Бойко Рашков отдавна съм се отказал да го коментирам. Ще го коментирам, когато каже нещо, което е вярно. Ако има въобще разследване, според НПК отдавна не се образуват досъдебни производства срещу конкретно лице, а за конкретни престъпления. Това означава, че ако въобще са истински тези листове, аз не вярвам да са, ги е придобил по незаконен начин”, обясни обвинител номер едно.

Отговорът на вътрешния министър не закъсня. „Той оцени това мое поведение като лъжа. Тоест, повтаря една мантра на ГЕРБ - внушават като Гьобелс - казана една лъжа много пъти искат от нея да стане истина”, посочи Рашков.

Спецпрокуратурата потвърди за досъдебно производство срещу действащ министър

Силовият министър за втори път показа прокурорските документи, свързани с Асен Василев. „В постановлението, което е написал Георги Николов от специализираната прокуратура, се съдържа невярно обстоятелство. За законен повод е прието съобщение от органите на МВР до спецпрокуратурата. Подобно съобщение няма”, заяви той.

От спецпрокуратурата вдигнаха завесата и на практика потвърдиха документите на Рашков. Там има образувано досъдебно производство срещу министър за престъпление по служба. Подчертаха обаче, че ако показаното от Рашков постановление е автентично, то е нарушение на закона.

„Вместо да си посипе главата с пепел, започна да сипе нещо друго как аз съм се снабдил с тези материали. Тези материали ми ги донесе на входа неизвестно лице, ако трябва дадем публичност как аз съм снабдил с тях”, разясни Рашков.

„Инса ойл” с позиция след подаването на сигнал срещу Асен Василев

До разследването срещу Василев се стига след сигнал на бизнесмена Георги Самуилов. Той е свързан с покачването на цената на горивата. От петролната компания „Инса ойл” потвърдиха, че са подали сигнал срещу финансовия министър и призовават правителството да не ги намесва във войната им с прокуратурата.

„Сигналът, който аз чета професионално, не съдържа абсолютно никакви данни за извършено престъпление от когото и да е. Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев”, каза вътрешният министър.

„Прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконието, което е тъжно”, смята Гешев.

Гешев: Няма война между МВР и Прокуратурата, има нападение

Рашков не подмина и темата с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова и обяви защо те са били задържани.

„Не, както смята Манфред Вебер, че просто хей така са предприети арести срещу Борисов и сие. Има близо 500 страници материали, част от тях са от БОЕЦ. Това са сведения, получени от обвиняемия Божков”, коментира министърът. Той отново обвини прокуратурата, че опъва политически чадъри. 

Наблюдаващият прокурор по досъдебното производство срещу Асен Василев си е направил отвод, защото е „усетил политически натиск”. Шефката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова изпрати писмо до премиера Кирил Петков, за да го попита кой може да бъде разследван.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.