Премиерът на Великобритания отправи реч в Брюксел

Украйна не е сама в борбата си срещу руската инвазия, заяви министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. По думите му Обединеното кралство няма да стои безучастно, докато Владимир Путин "излива яростта си върху украинската държава", и ще работи за увеличаване на защитното въоръжение за страната. В речта си в Брюксел той предупреди, че ако руският президент използва химически оръжия, последствията ще бъдат "катастрофални за него".

По-рано Обединеното кралство обяви санкции срещу още 65 руски компании и физически лица. По време на пресконференция след срещата на върха на НАТО Джонсън защити степента на подкрепа на Обединеното кралство за Украйна, като заяви, че правителството планира да изпрати още 6000 ракети в страната, както и допълнителна помощ в размер на 25 млн. паунда, за да помогне на Украйна да изплати заплатите на въоръжените си сили. Премиерът заяви, че на Украйна ще бъде предоставен комплект за защита срещу "нейния агресивен съсед".

Борис Джонсън обеща ново разполагане на британски войски в България, в допълнение към удвояването на войските в Полша и в Естония.

Джонсън заяви: "Това, което президентът Зеленски иска, е да се опита да освободи Мариупол и да помогне на хилядите украински бойци в града. За тази цел той се нуждае от въоръжение, както той го вижда. Разглеждаме какво можем да направим, за да помогнем. Но от логистична гледна точка изглежда много трудно както с бронетехника, така и със самолети".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС