Според доц. Георги Цветков батальонната група на НАТО у нас ще има възпиращ характер

"Предоставянето на каски и бронежилетки за Украйна е част от военната помощ. Имаме възможност да помогнем с муниции, патрони, снаряди. Поддържането на такива запаси е оправдано, ако имаме такова оборудване, но ние вървим към превоъражаване - тези запаси ще се правърнат в излишък, сега е добра възможност да се освободим от него, а не да изразходваме по-късно средства за унищожаването им", това каза в "Офанзива“ доц. Георги Цветков, преподавател по отбранителна политика и планиране във Военната академия "Георги Стойков Раковски".

Според него руснаците напомнят, че ядрено оръжие може да бъде използвано и превантивно, те искат да продължат с натиск към Запада да не изпраща оръжия на Украйна.

"Ако се използва ограничено ядрено оръжие, тактическо оръжие, то е, за да се види какъв е ответният удар - отстъпване или задействане на пълния капацитет за отговор", каза още доц. Цветков. 

За задачата на батальоната група на НАТО у нас специалистът заяви, че ще има възпираща функция.

"Те няма да спрат руска инвазия, но са там, за да възпират такива действия", 

"Не трябва да изключваме превантивни действия на НАТО в Молдова, но засега това не се случва, тъй като Молдова не е член на Алианса", добави доц. Георги Цветков.

"В този конфликт най-големи ползи ще има от ПВО установки, както противокорабви системи", смята Цветков. Той бе категоричен, че не отговаря на истината твърдението, че в Шабла ще бъдат разполагани ракети, с които да се отправят удари към Русия.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.