Хуманитарната ситуация в Мариупол е катастрофална

Поради тежки загуби Русия бе принудена да изтегли войските си от района около столицата Киев.

Това съобщи Генералният щаб на украинската армия и уточни, че две батальонни тактически групи на руската армия са изтеглени в Беларус. Според щаба това е доказателство, че те са понесли "значителни загуби".

Украинската армия съобщи, че са били отблъснати пет атаки на руските сили в Донецка и Луганска област. В последната информация от украинската армия се казва следното:

-Украинските сили продължават да удържат руските войски, които целят да установят контрол над ключови пътища и населени места в близост до Киев, като се опитват да пробият украинската отбрана от северозапад и изток.

-В Донецк и Луганск украинските сили са унищожили два танка, една пехотна машина и един автомобил. Руските сили са претърпели загуби.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са унищожили 4 самолета, 1 хеликоптер и 2 безпилотни летателни апарата. Тази информация не е потвърдена от друг източник.

Украйна заявява, че е готова да обсъди своя неутралитет "в дълбочина", тъй като хуманитарната ситуация в Мариупол се описва като "катастрофална", пише АФП. В града, обсаден и бомбардиран от седмици, "населението се бори за оцеляване", потвърди в нощта на неделя срещу понеделник украинското Министерство на външните работи в профила си в Twitter.

Президентът Володимир Зеленски осъди пълната блокада. „Всички входове и изходи на града са блокирани. В Мариупол е невъзможно да се внасят храна и лекарства. Руските сили бомбардират конвои с хуманитарна помощ и убиват шофьорите“, каза той в неделя вечерта. 

Около 2000 деца също са били отведени в Русия, каза още Зеленски. "И това означава отвлечени. Защото не знаем къде точно са. Някои са с родителите си, други не. Това е катастрофа", коментира държавният глава.

Повече от 2000 цивилни са били убити в Мариупол, сочи скорошен доклад, оповестен от кметството. Според украинския президент около 100 000 души все още са блокирани в това стратегическо пристанище на Азовско море. Няколко опита за установяване на безопасни маршрути за цивилни се провалиха, като двете страни се обвиняваха взаимно в нарушаване на примирието.

"Близо две седмици след бомбардировките на театъра в Мариупол и ние все още не знаем каква е съдбата на стотиците цивилни, които бяха намерили убежище там", каза общински служител от Мариупол.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в неделя, че ще говори с руския си колега Владимир Путин в понеделник или вторник, за да организира операция по евакуация от града. Макрон остава убеден, че пътят на диалог с Москва все още е възможен.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС