Те са налични в четири станции

На част от станциите в софийското метро вече има дефибрилатори. Те трябва да предотвратят случаи на внезапна сърдечна смърт.  Само през миналата година няколко пътници са починали, докато чакат да пристигне спешна помощ, снабдена с дефибрилатор.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК


Дефибрилатор, като този на метростанция "Орлов мост" има и на другите възлови метростанции - Сердика, стадион Васил Левски, НДК, където всекидневно преминават над 150 хил. пътници, а ситуации с нужда от дефибрилатор, само за миналата година е имало над 10.

Последната ситуцаия с нужда от дефибрилатор в метрото е от преди седмица.
На всяка от четирите станции с дефибрилатор - има по един дежурен служител, който може да работи с уреда за спешна помощ.

"Не е сложно да се работи с уреда, дано само не се случва да се използва. Обучиха се - ръководители движение, началник-станция, но сме сравнително малко хора", заяви Ивета Викторова, началник на метростанция "Сердика"

Предстои обучението на още служители.

От своя страна проф. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен“ ЕАД сподели,че умишлено са избрали най-натоварените станции, точно по списък, от билетната система, за да може да се тръгне на най-важните места. 

Таня Цанева пътува всеки ден с метро. Оценява наличието на дефибрилатор и дори е готова при нужда да работи с него.
"Вчера го забелязах и се удивих на това. Би трябвало повече да се популяризира начиличето му, защото аз напр. нямах представа, че би могло да има такова нещо в метрото, а е полезно", казва тя.

Идеята на общинските съветници е дефибрилатори да бъдат поставени и на други обществени места.

"Ние изчислихме, че ако се прави ранна дефибрилация ще се спасяват 400 живота на година. Това е основния убиец на нашето общество. В България повече от 60% от смъртните случай се дължат на сърдечно-съдови заболявания", посочва кардиологът проф. Иво Петров, който е зам.-председател на СОС.

Уредът за първа помощ издава звукови команди, в случай, че попадне в ръцете на необучен човек. Автоматичният външен дефибрилатор не може да навреди на нуждаещия се дори да се използва от случаен пътник, притекъл се на помощ. 
На практика всеки от нас може да работи с този дефибрилатор, тъй като има подробни инструкции за работа с него.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.