Досега най-големият брой на ден е достигал 200 хиляди, но вече е около 40 000 души

В ЕС се наблюдава намаляване на дневния брой на пристигащите бежанци от Украйна, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон след извънредно заседание на Съвета на ЕС.

Тя уточни, че досега най-големият брой на ден е достигал 200 хиляди, но вече е около 40 000 души. Досега са пристигнали 3,8 милиона бежанци, от които половината са деца.  В Полша са подслонени 1,5 милиона бежанци, а 800 000 са поискали временна закрила, добави еврокомисарят.

Йохансон не изключи възможността 6-7 милиона украинци, разселени в родината си заради военните действия, да поемат към ЕС, ако войната се задълбочи допълнително. 

Русия преминава в Азиатската конфедерация, ако УЕФА я изключи

Тя отбеляза, че Европол следи за свързаните заплахи за сигурността и възможността престъпниците да се възползват от днешната обстановка. По нейните думи до днес са засечени няколко съвпадения в Шенгенската информационна система за опасни пътници.

Йохансон съобщи, че днес европейските министри са подкрепили предложение на Европейската комисия за спешни мерки, които включват създаване на обща система за регистрация на пристигащите и на заявленията им за временна закрила. Предвижда се обособяване на пътища за бежанците към Великобритания, САЩ и Канада. 

По нейните думи предстои създаване на база данни за свободните места за прием на бежанци в ЕС. Йохансон допълни, че все повече държави от ЕС предприемат стъпки за разселване на украински бежанци, пристигнали в Молдова. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА