Основен приоритет за Украйна остава прекратяването на огъня

В Истанбул продължават преговорите между делегациите на Русия и Украйна.

Преговорите се очакваха с огромен интерес. В понеделник вечерта дори се забеляза успокояване на цените на петрола на международните пазари.

На терен обаче нещата не са ясни. Всички анализатори за предпазливи в очакванията си за изхода от тези преговори.

В началото турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е посредник, приветства двете страни и каза, че е крайно време да се постигне напредък в разговорите между Киев и Москва. Ердоган призова за спиране на огъня, и нарече и Зеленски, и Путин „ценни приятели на Турция”. Ердоган каза, че очаква резултати и призова за усилия.

На срещата присъства и руският олигарх Роман Абрамович.

Основен приоритет за Киев остава прекратяването на огъня. Надеждите за някакъв напредък обаче са малки и Украйна изрази скептицизъм относно намеренията на Русия.

Ожесточени боеве продължават да се водят в различни части на Украйна. Украинските сили обявиха, че са си върнали позиции, превзети от руските военни – както на изток, между градовете Суми и Харков, така и киевското предградие Ирпен.

„Имаме добри новини. Нашите защитници настъпват в района на Киев и си възвръщат контрола над украинска територия. Ирпен е освободен. Благодарен съм на всички, които са работили за това. Окупаторите се отблъскват от Ирпен, от Киев. Все пак е рано да се говори за сигурна ситуация в тази част на нашия регион и боевете продължават”, заяви Зеленски.

Руските сили продължават да нанасят ракетни удари по жилищни квартали в цялата страна, като се фокусират върху складове за горива в опит да затруднят логистиката и да предизвикат хуманитарна криза, съобщават от украинския генерален щаб.

„Руските войски контролират северната част на Киевска област, разполагат с ресурси и жива сила. Опитват се да възстановят унищожените единици. Нивото на загубите им, дори при 90%, не е аргумент да спрат”, каза Зеленски.

Положението остава най-тежко в обсадения Мариупол, който явно е основна военна цел на този етап за руските военни. Останалите около 140 хиляди души там преживяват в трагични условия, без ток, вода и отопление.

Американският президент Джо Байдън заяви, че казаното от него във Варшава за Путин е било израз на личното му възмущение, а не на официална политика за смяна на властта в Русия. „Този човек не може да остане на власт", каза Байдън в полската столица.

„Не правя крачка назад. Фактът е, че изразих силно възмущение, спрямо начина, по който Путин се държи и действията на този човек, тази бруталност към децата в Украйна. Току-що се бях видял с тези семейства. И така, искам да поясня, че нито тогава, нито сега формулирам промяна в политиката”, заяви Байдън.

А междувременно от Кремъл уточниха, че Русия ще прибегне до използване на ядрено оръжие единствено в случай на заплаха за съществуването й, а не в рамките на сегашния конфликт с Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.