Предимно наемат жилища за два, три до четири месеца с надежда за този период войната да свърши

Големият брой украински граждани, бягащи от войната и търсещи убежище у нас, промени и пазара на имоти. Голяма част от тях предпочитат да намерят сигурност по българското Черноморие, защото познават района от почивки у нас.

Доста са тези в Бургас и Южното Черноморие. Повечето от тях са настанени безвъзмездно в хотели и получанат нощувка и храна, но тези с финансови възможности предпочитат да са самостоятелни.

Само в Бургаска област бежанците са близо 11 000, някои от тях наемат апартаменти.

Брокерът Лариса Иванова каза за "Твоят ден" по NOVA NEWS, че се търсят двустайни апартаменти, в които се настаняват повече хора.

По-заможните и свикналите на висок стандарт търсят къщи и големи имоти.

Според нея се търсят двустайни апартаменти, за някъде около 400-500 лева наем, но се настаняват с повече брой хора,възрастни хора, с деца

"На този етап основно наемат от порядъка за 2,3 до 4 месеца.Всички се надяват, че войната ще приключи в рамките на този период", споделя тя.

Не липсват семейства, които са готови да наемат голям имот

"Някои искат да наемат къщи,големи понеже са с домашни любимци ,много хора.Просто в по-голямата част  от тези случаи това са хора, които са свикнали на висок стандарт и си го търсят. Чувам  за наеми от порядъка на 1500 евро", разкрива Надя Драгиева.
Търсенето на имоти под наем от украински бежанци раздвижи цените.

"Може би между 10-15 %,но по принцип значи в пролетния сезон ,когато започва пролетта, тези проценти винаги нарастват като и предните години, защото хората се местят, започват да намират ново работно място", казва Драгиева.

Интерес към наемане на имоти регистрират и брокери в Слънчев бряг. Любов Гордеева всеки ден получава обаждания от украински граждани

"С колегата ми открихме апартаменти в хотели с кухнп, спалня, но за сметка на това, че това е хотел и цената на електричеството е много висока, цената за настаняване се получава около 190 евро  на месец. Те.е. по принцип за хотел това е ниска цена, но за гражданите на Украйна тези цени си остават високи", смята тя.

Към момента брокери не отчитат интерес към закупуване на имоти у нас от страна на украински граждани.

Вижте повече по темата във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.