Дипломатите осъждат заплахи, отправени от депутат от "Възраждане"

Политическо напрежение предизвика публикация на депутат от "Възраждане" в социалните мрежи. Преди дни Елена Гунчева написа, че Русия има "високоточкови оръжия и може да улучи Министерския съвет, ако България изпрати ракети в Украйна. Можем да изпратим и линк с координатите на Мустафата”. 

По този повод посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство излязоха с обща позиция. В нея се казва, че всички те се присъединяват към своите колеги от ЕС, които "осъждат заплахите за насилие срещу Министерския съвет и посланика на САЩ, отправени от български народен представител". 

В позицията се подчертава още, че "такива заплахи не могат да бъдат оправдани и ние заставаме заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества". 

Председателят на парламента Никола Минчев също коментира във Facebook, че подобни изяви са "недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание". 

Дипломатите от страните членки на ЕС у нас приветстваха думите на Минчев и заявиха, че „подобни заплахи са недопустими".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.