По-рано във видеоизявление Мариано Гроси каза, че остава сериозно загрижен за ситуацията

Ръководителят на атомния надзор на ООН Рафаел Гроси е в Украйна, за да обсъди безопасността и сигурността на ядрените съоръжения в страната, съобщиха от Международната агенция за атомна енергия, предаде БГНЕС. 

"Целта на посещението на генералния директор е да инициира незабавна подкрепа за безопасността и сигурността на ядрените съоръжения в Украйна", се казва в изявление на агенцията.

По-рано Международната агенция за атомна енергия обяви, че е готова да изпрати експерти и оборудване в Украйна, за да помогне да се гарантира безопасността и сигурността на ядрените съоръжения в страната и да се предотврати рискът от тежка авария, която може да застраши както хората, така и околната среда. Във видеоизявление генералният директор Рафаел Мариано Гроси каза, че остава сериозно загрижен за ситуацията и подчерта, че спешната необходимост от споразумение ще позволи на МААЕ да предостави техническа помощ на ядрените съоръжения на Украйна, които включват 15 реактора, както и изведените от експлоатация блокове на Чернобил.

„Необходимостта от предотвратяване на ядрена авария става все по-належаща с всеки изминал ден“, предупреди директорът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.