Според украинския генерален щаб изтеглянето на руски войски е уловка

Ден след първия осезаем пробив в преговорите между Киев и Москва за намиране на изход от кризата в Украйна, въпросите са повече от отговорите. Мнозина се питат какво всъщност означава заявеното от Русия намерение за намаляване на военните операции около Киев и Чернигов.  Дали става дума за действително намерение за оттегляне, за прегрупиране или просто за признание, че Москва се е провалила в тези области.

Украйна реагира със скептицизъм на обещанието на Русия в преговорите за намаляване на военните операции около Киев и Чернигов. Според украинския генерален щаб изтеглянето на руски войски е уловка. Военното командване смята, че изтеглянията вероятно са ротация на отделни части, която цели да подведе украинските военни и да създаде погрешно схващане за смисъла на тяхното разполагане. Руските сили около Киев са започнали прегрупиране, а не истинско изтегляне, заявиха и от Пентагона.

"Да, можем да наречем положителни сигналите, които чуваме от преговорите. Но тези сигнали не заглушават експлозиите на руските снаряди. Разбира се, виждаме всички рискове. Разбира се, не виждаме причина да се доверяваме на думите на определени представители на държава, която продължава да се бори за нашето унищожение. Украинците не са наивни хора. Украинците вече са научили, както през тези 34 дни на нахлуване, така и през последните осем години на войната в Донбас, че може да се вярва само на конкретен резултат", заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

Руските сили около Киев са започнали прегрупиране, а не истинско изтегляне, смятат и от Пентагона.

„Бързото настъпление към Киев в първите дни на войната показа много ясно за всички нас, че Киев, столицата, е ключова цел за руснаците. Така че не бива да се заблуждаваме с твърдението на Кремъл, че внезапно ще намали военните атаки близо до Киев или съобщенията, че ще изтегли всичките си сили. Вярваме, че това е препозициониране, а не истинско изтегляне и че всички трябва да сме готови за голяма офанзива срещу други части на Украйна”, добави говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Американските граждани в Русия рискуват да бъдат арестувани от властите, предупреди Държавният департамент. Вашингтон отново повтори призива си към американците да не се пътува в Русия, а който е там да напусне незабавно. Междувременно, депутатът в държавната Дума, журналист и водещ Евгений Попов, призова по руската държавна телевизия за смяна на властта в Съединените щати, но и не само.

„Настъпи време за нас и нашия народ да призовем народа на Съединените щати да смени бързо американския режим и отново да помогнем на нашия партньор Тръмп да стане президент”, коментира депутатът  Евгений Попов.

На терен, и тази сутрин отново са се чували експлозии близо до Киев. Денят започна с вой на сирени, последван от взривове в покрайнините на столицата. Не е ясно дали тези експлозии са руски, украински или и двете. Украинските власти и проруските сепаратисти в източната част на страната си отправиха днес взаимни обвинения за обстрел в Луганска област. Губернаторът на региона съобщи, че жилищни райони в град Лисичанск са били обстрелвани с тежка артилерия тази сутрин.

 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.