Руските сили бомбардираха мемориал на Холокоста в покрайнините на Харков

След надеждите за мир вчера, днес Кремъл омаловажи постигнатото на преговорите Русия - Украйна в Истанбул. Москва все пак приветства факта, че Украйна е изложила условията си за прекратяване на конфликта, но засега нямало сигнали за постигнат пробив, заяви говорителят на президента Путин.

Русия все още не е видяла положителни знаци, които могат да доведат до деескалация, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Положителното е, че украинската страна поне започна да формулира конкретно и да излага на хартия предложенията си. Иначе ние не можем да посочим нещо обещаващо, някакъв пробив. Имаме да свършим много, много работа", заяви Песков.

По-късно днес главният преговарящ на Русия ще информира Кремъл за вчерашните разговори с Украйна в Истанбул. Но Песков беше категоричен, че анексираният Крим, който беше един от обсъжданите въпроси, принадлежи на Русия.

"Според нашата Конституция, не можем да обсъждаме с никого съдбата на територии, принадлежащи на руската федерация. Това не подлежи на коментар. Записано е в Конституцията ни", категоричен бе Песков.

Кремъл: Крим е част от Русия и това не подлежи на преговори

Генералният щаб на Украйна коментира другата договорка по време на преговорите - намаляване на руските военни действия в района на Киев и Чернигов. Според украинските военни, ставало въпрос за ротация на отделни руски военни части, която целяла да подведе украинските сили.

"Не виждаме причина да се доверяваме на думите на определени представители на държава, която продължава да се бори за нашето унищожение. Украинците не са наивни хора", заяви президентът Зеленски.

В 35-тия ден на войната, руските сили бомбардираха мемориал на Холокоста в покрайнините на източния град Харков, построен в памет на 16-те хиляди евреи от града, убити от нацистите. Паметникът е изгубил два от клоните си, а част от надписа в памет на жертвите е унищожен. Украйна обвини Русия, че е бомбардирала свещената за евреите хасиди синагога в град Уман, в която всяка година хиляди идват на релегиозно поклонение.

"На нашите снимки, направени на 21-ви май, се виждат две колони националисти на територията на синагогата. Искам да обърнете внимание на мястото, на оръжията и амунициите, складирани в синагогата", заяви Игор Конашенков, говорителят на руското Министерство на отбраната.

На този фон външните министри на Китай и Русия се срещнаха за първи път от началото на инвазията в Украйна. Пекин заяви, че иска по-здрави отношения с Москва в тази цитирам „нова ера“, която да бъде под ръководството на президентите на двете държави.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.