Министерството е застинало с десетилетия, добави той

Обсъждаме структурни промени в МВР. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му те няма да намалят способността на министерството да изпълнява своите задачи и функции.

„Ние няма да се лишим от кадри и да нямаме възможност в ситуация като днешната - на военни действия, да не можем да обезпечим сигурността на стратегическите обекти. Трябва да имаме резерви, за да можем да реагираме при подобни инциденти. Структурни промени сме започнали да обмисляме на централно и местно ниво, има изготвен и математически модел. Министерството в голяма степен е застинало с десетилетия”, добави той.

Министърът уточни, че ще бъдат направени и промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Демерджиев отрича да е поемал поста зам.-министър в МВР

„Няколко пъти аргументирах тази потребност в парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност. Промените ще са в четири направления. Част от тях касаят образуването на досъдебни производства, извършването на някои действия по разследванията и др. Ако законите не са актуални, те не могат да обслужват днешните отношения. Работим в тази посока”, обясни Рашков.

Бойко Рашков коментира още, че има трикратно увеличение в броя на образуваните досъдебни дела за престъпления по време на изборите.

„Миналата година за първи път провеждането на честни избори у нас постигна обществено полезните резултати, които се очакваха от МВР. В голяма степен служителите на МВР осъзнаха отговорността си и осигуриха провеждането на честни избори. Не мога да кажа, че на 100% изборите бяха честни. Направили сме си нашия анализ. Получили сме оперативна информация и си обясняваме как се е случило това. Не са ни стигнали силите навсякъде, за да можем да противодействаме ефективно и да започнем разследвания по различни случаи. Но, в сравнение с април месец, в периода юли - ноември регистрирахме трикратно увеличение на броя на образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и купуването и продаването на гласове. Толкова бяха свикнали да печелят избори някои хора, че действията на МВР ги изненадаха”, уточни вътрешният министър.

Той коментира и случаи на "носене на куфарчета с пари". "Те обикновено са свързани с партиите с големи субсидии. Една новопоявила се партия едва ли ще има такива ресурси като ГЕРБ и ДПС, например. През миналата година откривахме престъпления, свързани основно с тези две партии”, добави той.

Той коментира още, че никой досега не е обърнал внимание как се изграждат магистралите в България.

„Нещо характерно за миналата година, което не се е случвало, е да се обърне внимание по какъв начин се изграждат магистралите у нас- нито прокуратурата, нито МВР с предишното й ръководство, нито „Национална сигурност” са се интересували от това дали протичат законосъобразно нещата, а там се разходват много пари. Пита се, дали това бездействие е случайно. С идването на първия служебен кабинет, незабавно започнахме спешни проверки. Хвърли ли сме сериозен ресурс да изясним тези въпроси още миналата година. Пита се къде са тези ръководители, които сега са народни представители , да кажат защо по тяхно време не започна проверка как се строи магистрала „Хемус”, как се разходват средствата. Продължаваме да установяваме извършването на изключително тежки престъпления, присвояването на големи ресурси. Тези милиони не са на някой бизнесмен, те са на държавния бюджет”, допълни той.

По думите на Рашков проблемът не касае само магистралите, но ни язовирите у нас.

„За над 400 язовира, може би заради загриженост на предишните управляващи, са започнали спешни  ремонти. Разходвани са суми, надхвърлящи многократно обичайните цени. Извършваме проверка. Привлякъл съм в МВР инженери и архитекти, във връзка с разходването на средства от комисията по „Бедствия и аварии”. Докато на власт бяха ГЕРБ там имаше около 80 милиона лева бюджет. Те са разходвали 2/3 за няколко месеца. Натъкваме се на случаи на разходване на средства, които меко казано учудват”, каза още Рашков.

Министърът добави, че са нарушавани основни принципи на върховенството на закона и правото. От 2018 година до днес Спецпрокуратурата не е придвижила 25 досъдебни дела и преписки, във връзка с дейността на 25 организирани престъпни групи у нас.

„Чрез нашата "независима" прокуратура сме осигурили спокойствието на тези групи да действат в нашата страна.Тези, които се опитват да четат лекции във фоайето на Съдебната палата защо мълчаха и бездействаха във връзка с нарушението по строителството на магистралите, ремонтите на язовирите, свлачищата и др. Защо мълчаха за отделените милиони за строителство на детска болница, което не е започнало и в момента. Не бяха предприели никакви действия във връзка с онези разкрития, които ние направихме във връзка с трансплантациите например”, каза още той.

В следващите дни МВР ще разпространи списък с над 100 фрапиращи случая, които структурите на вътрешното ведомство  са приключили, но по които не се прави нищо.

„Изпратени са в прокуратурата. Те с месеци или с години стоят там и ние нямаме информация дали има движение по тях”, каза министърът.

На въпрос за разследването на АМ „Хемус” и очаква ли да се стигне до ниво министри Рашков обясни, че има няколко разследвания по темата, като сред досъдебното производство присъстват имена на министри. 

„Едно, което е приключило и вече 3-4 месеца отлежава в прокуратурата без решение. Тя си мълчи по този въпрос. Нищо чудно да е отказала да образува производство, няма да се изненадам. Няма нещо към което да се обърнем по темата за магистралите и да не напомня за нарушение или престъпление. Прокуратурата трябва да даде обяснение. Има разследване в „Националната следствена служба. Там се занимават с лица, заемащи висши държавни постове. Министри са, но няма да им кажем имената”, обясни той.

Във връзка делото „8-те джуджета” Рашков обясни, че се задълбочават съмненията, че около замесените лица са действали множество прокурори. „Пълно е са данни за извършени престъпления. Прокуратурата дължи разяснения, особено при положение, че цялото общество коментираше този казус”, уточни той.

Попитан дали може да бъде извикан като свидетел във връзка с ареста на Борисов, министърът посочи, че по този случай не знае дали може да има доверие изобщо на прокуратурата.

„Прокуратурата си служи с лъжи, с които заблуждава обществото. Тя дали въобще може да проведе такова разследване честно и почтено, аз имам дълбоко съмнение в това", подчерта Рашков.

Петков: Пълно безобразие ще е, ако Спецпрокуратурата иска данни кой е влизал в МС

По отношение на това дали Специализираната прокуратура е поискала справка за влизащите в сградата на Министерския съвет вътрешният министър коментира така:

„Българската прокуратура си намира работа извън нейните правомощия, за да постига политически ефект. Не ми е известно в годините назад да са искани записи, но очаквам всичко”, допълни той.

Вътрешният министър коментира и отказа на  Иван Демерджиев да остане на поста като негов заместник.

„Не става въпрос за междуличностен конфликт, разбираме се прекрасно. Идеята беше да поработи, да ни помогне, след което идеята беше за нещо различно”, каза той.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.