Това заяви вътрешния министър по време на годишния отчет на МВР

Вътрешният министър Бойко Рашков с критики към Прокуратурата и бившите управляващи. Рашков обяви, че има на 100 фрапиращи случая, които по думите му "стоят на трупчета”.   

По време на годишния отчет на МВР вътрешният министър Бойко Рашков направи равносметка не само на миналата година, но и на управлението на МВР при предишната власт. 

Рашков: Обсъждаме структурни промени в МВР

“Нито Прокуратурата, нито МВР с предишното ръководство, нито ДАНС са се интересували от това дали законосъобразно протича това строителство, където се разходват милиарди бюджетни средства. И се пита в задачата - това бездействие случайно”, заяви вътрешният министър. И припомни разследването за пране на 53 милиона лева за строежа на магистрала „Хемус”, по което засега единствен обвиняем е футболният съдия Борислав Колев.

“Рано или късно се надявам да не останем с един обвиняем, а да установим до кой точно са достигнали средствата. За нас не е важно в чанта ли са изнесени, в найлонов плик ли са изнесени”, каза директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

Оказва се, че по аферата „Хемус” тече разследване и в Националната следствена служба, което може да засегне бивши министри.

Петков: Гешев е абсолютно компрометиран, дори на ниво ЕС

“Там се занимават с лица, заемащи висши държавни длъжности. Дали са министри или не са. Нека да приемем, че са министри, но няма да им кажем имената”, каза Бойко Рашков. “Очаквам в един момент прокурори да се еманципират от Гешев и да вземат правилни решения. Очаквам да поискат снемане на имунитети”, допълни още той. 

Бившите управляващи не пожелаха да коментират темата. А премиерът Кирил Петков отново атакува главния прокурор.

“Факт е, че Гешев за мен е компрометиран”, заяви Петков.

По думите му “законността се връща в България. Идеята за недосегаемите – вече няма такава. Никой не е над закона”.

Демерджиев отрича да е поемал поста зам.-министър в МВР

Прокуратурата също не коментира темата. Междувременно стана ясно, че само 9 дни след като беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи- Иван Демерджиев се отказва от поста. Защото “това не е позицията, от която може да направи решителни нови стъпки в борбата с корупцията”.

Според Бойко Рашков назначаването на Демерджиев е било с цел “да ни помогне в този напрегнат момент сега”. 

“След което идеята беше за нещо различно и тъй като за момента няма движение по това “различно”,  затова Демерджиев отказа да встъпи”, поясни Рашков.

Междувременно от Софийска градска прокуратура съобщиха, че в понеделник ще призоват на разпит премиера Кирил Петков по разследването за изнудване на Васил Божков. Разпитът му ще бъде преповторени, защото първите показания, които е дал е трябвало да бъдат пред следовател, а не пред разследващ полицай.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.