МААЕ съобщи, че се готви да изпрати своя мисия в неработещата АЕЦ

Украинската държавна ядрена компания съобщи в четвъртък, че по-голямата част от руските сили, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, са се изтеглили, оставяйки "малък контингент на територията на неработещата АЕЦ.

До момента руските власти не са коментирали изтеглянето, а украинското Министерство на енергетиката заяви, че все още събира информация дали руските войски наистина са си тръгнали.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи късно в четвъртък вечерта, че се готви да изпрати своя мисия в Чернобил.

Въпреки че руските войници поеха контрола над Чернобил малко след началото на инвазията на 24 февруари, украинският персонал на централата продължи да наблюдава безопасното съхранение на отработено ядрено гориво и бетонираните останки от реактора, който експлодира през 1986 година, причинявайки най-тежката ядрена авария в света.

Държавната компания „Енергоатом“ съобщи, че по-рано в четвъртък, украинските служители на АЕЦ „Чернобил“ са сигнализирали, че руските сили планират да напуснат територията.

"Информацията е, че окупаторите, които завзеха атомната електроцентрала в Чернобил и други съоръжения в забранената зона, са тръгнали в две колони към границата на Украйна с Република Беларус", се казва в съобщението. В него се допълва, че малък брой руски войски са останали в Чернобил, но не се уточнява точният им брой. Руските сили също са се оттеглили от близкия град Славутич, в който живеят работниците в Чернобил.

В отделна онлайн публикация, „Енергоатом“ написа, че руската страна официално се е съгласила да върне на Украйна отговорността за опазването на Чернобил. Компанията публикува сканиран документ, в който е записана такава договореност. Документът е подписан от лица, които са идентифицирани като висш служител в АЕЦ „Чернобил“, руски военен служител, натоварен да охранява централата и още няколко други. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди автентичността на документа.

Украинският министър на енергетиката Херман Халущенко заяви, че министерството е наясно, че руснаците са подписали такъв документ, но предупреди, че ситуацията все още е неясна. "Наблюдаваме какво се случва там. Засега нямаме 100% информация, че са напуснали централата", каза той по националната телевизия.

Украйна многократно е изразявала опасения за безопасността на АЕЦ „Чернобил“ и е настоявала за изтегляне на руските войски, чието присъствие предотврати ротацията на персонала на централата за известно време.

По-рано тази седмица работниците на обекта заявиха пред агенция Ройтерс, че руски войници са шофирали без радиационна защита през Червената гора - най-радиоактивно замърсената част от зоната около Чернобил, вдигайки облаци радиоактивен прах. Руското министерство на отбраната до момента отказва да коментира тези твърдения.

От "Енергоатом" поясниха, че в резултат на опасенията им за радиацията "почти започна да назрява бунт сред войниците", предполагайки, че това е причината за неочакваното им заминаване.

МААЕ заяви, че не е успяла да потвърди съобщенията, че руските сили вероятно са били облъчени с високи дози радиация.

По-рано в четвъртък ръководителят на „Енергоатом“ призова МААЕ да помогне да се гарантира, че руските ядрени служители не се намесват в работата на Чернобил и Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, която също е окупирана от руски войници.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.