Това показват последните оценки на НАТО

Руските сили в Украйна се прегрупират, за да засилят атаките си в източната част на страната. Това показват последните оценки на НАТО.

Великобритания твърди, че Русия пренасочва подкрепление от между 1200 и 2000 войници от Грузия към Украйна.

В поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски каза, че ситуацията в южната част на страната и Донбас остава изключително сложна. Той потвърди, че Русия струпва нови войски около обсадения град Мариупол. Според него украинските сили са изтласкали руските войски от Киев и Чернигов.

Украински военни хеликоптери поразиха петролна база в руския град Белгород

 

 

 

 

 

 

 

 

Москва каза, че тези два града вече няма да бъдат във фокуса на атаките, а вместо това ще пренасочи усилията си към Донбас в Източна Украйна.

В обръщението си Зеленски обяви, че е уволнил двама висши членове на украинската служба за национална сигурност, а руските войски държавният глава описа с особено цветист език.

„През целия март и петте дни на февруари нашествениците се опитват да проникнат в дома ни от различни посоки – от земята, от небето, от морето. Те пълзят, летят, плават. Имат толкова много зло, толкова много жажда за унищожение, че ни напомнят не за хора, а за нещо отвъдно. Чудовища, които горят и грабят, които атакуват и са склонни да убиват. Някакви адски химери”, каза украинският президент.

Международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев каза в студиото на „Здравей, България”, че действително няма изтегляне на руски войски от Украйна, а по-скоро прегрупиране. Засега се забелязва движение на север към Беларус, където руснаците могат да заредят с гориво и провизии.

„Истината е, че руснаците са поели изцяло контрола над въздушното пространство в Украйна и атаките срещу Киев продължават по въздух”, допълни той.

Руснаците писмено са предали контрола над АЕЦ „Чернобил” на украинците. Това, според международния ни редактор, може да означава, че Москва бяга от отговорност от случващото се с атомната централа.

Увеличават се жертвите в Николаев, неспокойна нощ в Одеса

Международната агенция за атомна енергия съобщи, че е била информирана от Украйна, че руските сили са предали в писмена форма контрола на централата на украинския й персонал. На този фон, украинските власти реагират скептично на руските намерения да изтеглят частите си около столицата. Киев не само, че не очаква успокояване на ситуацията, а напротив – опасява се от засилване на атаките на изток. Президентът на Украйна предупреди, че в Донбас, в Мариупол, в посока на Харков руските войски трупат потенциал за мощни удари.

Временно прекратяване на огъня в Мариупол обещаха руснаците с хуманитарна цел. 45 украински автобуса са тръгнали към обкръжения град, за да изведат мирни граждани, но по данни на властите, те са блокирани и не са допуснати да влязат на територията му.

Според британското разузнаване, Русия пренасочва подкрепление от близо 2000 войници от Грузия към Украйна. Лондон и Вашингтон смятат, че руският президент е зле информиран от антуража си.

„Има много спекулации. Изглежда, че е, не казвам това със сигурност, че се е самоизолирал, има известни индикации, че е уволнил или поставил под домашен арест някои от съветниците си”, каза американският държавен глава Джо Байдън по адрес на руския си колега.

А само ден, след като украинските сили изтласкаха руските части и си върнаха контрола над Ирпен, настроението на местните жители е коренно променено, въпреки големите разрушения.

Град Ирпен вече е под контрола на украинците

Лилия Ристич, която също живее в Ирпен, разказа:

„Беше много страшно. Бях много уплашена, когато руснаците дойдоха да проверяват. Мислех, че ще ни разстрелят. Страхувахме се да си тръгнем, защото стреляха през цялото време, още от първия ден. Беше ужасно, когато къщата ни беше ударена. Беше ужасно. Сега е добре, тихо е. Когато видяхме украинската армия, настроението ни веднага се вдигна. Знаехме, че руснаците са изтласкани, но едва когато дойде нашата армия, разбрах, че сме освободени. Това беше щастие отвъд въображението. Моля се всичко това да приключи и руснаците никога да не се върнат”.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.