От държавното обвинение поясниха, че към момента няма задържани

„В Спецпрокуратурата е образувано досъдебно производство за шпионаж. Разследва се дейността на двама служители на ДАНС и на един служител на министерство, което е различно от МВР. След анализ на доказателствата ще бъде направена преценка дали има обосновано предположение, че някое лице е извършило престъпление и дали да бъде повдигнато обвинение”. Това заяви Христо Кръстев - говорител на Спецпрокуратурата, на брифинг в петък.

Спецпрокуратурата разследва служители на ДАНС за шпионаж в полза на Русия

Шпионажът е бил в полза на Русия, уточни ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова. На въпрос дали информацията е била подавана на някое от изгонените от България лица, тя отговори: „На различно лице е. Информацията ни е основно от ДАНС”.

Според спецобвинението за момента няма задържани или обвинени по това разследване. Според източници на NOVA обаче, има повдигнато обвинение на един от проверяваните. "Разследваните са на средно ръководно положение в ДАНС. Не са от висшето ръководство”, каза още Кръстев.

Христо Грозев: В списъка с 620 руски шпиони има българска връзка

Информацията е била предавана не при лична среща, а чрез специални технически способи – дистанционно.

„Няма предявени постановления за привличане в качество на обвиняем. Ако има лице, привлечено в такова качество, то трябва да го разбере от нас. Към настоящия момент не можем да предоставим информация има ли обвинени и колко са те”,  добави той.

Относно твърденията на премиера Кирил Петков, че му е било докладвано, че руските агенции са работили специално срещу разбирателството ни със Северна Македония, Маджарова каза: „Такива данни и доказателства по делото няма. Не искам да коментирам подобни изявления”.

Това е поредното разследване за шпионаж в полза на Русия. В началото на годината за руски шпионин беше уличен генерал от резерва. В спецсъца пък подсъдим за шпионаж в полза на Русия е лидерът на движение „Русофили” Николай Малинов.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.