Според шефа на Агецията след този случай още руски дипломати може да бъдат обявени за персона нон грата

Отстранени са двамата служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия. Те са работили в Агенцята над 5 години като началници на сектор и отдел, съобщи нейният председател Пламен Тончев. 

„Предприети са мерки въпросните наши служители да не бъдат допускани до сградата. В момента те са отстранени от работа“, заяви Тончев.

“Тези разследвания, които ПРБ инициира в резултат на сигнали на ДАНС за действия в полза на Русия, от една страна - показват активната работа на руските спецслужби на наша територия, а от друга решимостта на държавните институции за нац. сигурност”, каза и заместник-председателят на ДАНС Румен Георгиев.

Той допуска, че след този случай ще има още руски дипломати, които ще бъдат обявени за персона нон грата у нас.

Тончев посочи, че в четвъртък в ДАНС са влезли следователи от Националната следствена служба и са иззели компютърна техника.

"Искам да уверя обществото, че ДАНС има изключително добре изграден механизъм за вътрешен контрол и не се колебаем да предприемем действия, включително срещу наши служители, независимо какво ни коства това. Целта е да можем да изчистим структурите на Агенцията от елементи, които нямат място в нея", каза още Тончев. 

 

 

Той заяви, че разработката е изцяло на ДАНС и на Дирекция „Вътрешна сигурност“.

„След събраните данни от страна на Агенцията, в сряда следобед информирахме Прокуратурата. На база на нашите данни вчера е образувано досъдебно производство и са предприети необходимите действия“, каза Тончев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.