В него той моли за освобождаването си

Американец, отвлечен в Афганистан преди две години, бе видян за първи път във видеозапис, предаде Асошиейтед прес, като се позова на запис, публикуван в сп. "Ню Йорк магазин".

Марк Фрерич, ветеран от военноморските сили и работил по договор с подизпълнител в Афганистан, се смята за отвлечен от свързаната с талибаните мрежа "Хакани". Във видеото той се вижда да стои изправен пред черна завеса. Американецът казва, че видеото е заснето още на 28 ноември 2021 г. В него той допълва още, че търпеливо очаква освобождаването и добавя:

"Искам да помоля лидерите на Ислямското емирство Афганистан: Моля освободете ме, освободете ме, така че да мога да се събера със семейството си. Благодаря ви".

Американското списание, публикувало видеото, уточнява, че го е получило от неназован източник от Афганистан.

Сестрата на американеца - Чарлийн Какора, заяви, че видеото е открито потвърждение на нещо, което нейното семейство дълго време е вярвало, а именно, че Марк е жив от повече от две години в плен. Тя призова президента на САЩ Джо Байдън  и американският държавен секретар Антъни Блинкън да увеличат усилията за освобождаване на американеца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.