По думите му БНБ може да остане да управлява сегашният гуверньор, ако другите не съберат мнозинство

"Много малко вероятно изглежда управляващото мнозинство да се преформатира заради решението да се предостави военна помощ на Украйна. Коалицията стъпва на стабилен фундамент - те са против предсрочни парламентарни избори, защото нямат интерес. Която и от формациите да излезе от коалицията, би означавало предсрочни избори. По всичко личи, че мнозинството в управляващата партия е против предоставяне на военна помощ за Украйна". Това заяви за "Офанзива" политологът Димитър Ганев.

По думите му по-малко вероятен е вариант за втори кабинет в този парламент. "След арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова вратата беше хлопната. ГЕРБ има нов опонент - "Продължаваме Промяната", вече не е президентът", посочи той. 

Политолози: Проектът на Янев ще е нещо между БСП и "Възраждане"

Според него Гюров няма как да бъде подкрепен от опозиционна партия за шеф на БНБ, по-скоро това може да се случи с Каримански. "Има и трето име с не по-малки шансове - Димитър Радев. Ако нито Гюров, нито Каримански не съберат мнозинство, ще остане сегашният гуверньор", прогнозира Ганев. По темата за Северна Македония политологът подчерта, че мнозинство в НС не може да се събере, но решение може и да има и чрез МС.

"Опозицията ще отвори много мощен фронт в коалицията с БСП и ИТН, ако ПП настояват без компромис да се вдигне ветото на преговорите на РСМ, това може да стигне близо до разпад на коалицията", смята Ганев. И допълни, че ключови ще бъдат президентските избори във Франция, след които ще има развитие.

Според проучвания БСП, "Възраждане" и "Продължаваме Промяната" са застрашени от новия проект на Стефан Янев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.