Какви са симптомите и кога да потърсим помощ

Как да помогнем на онези, които се чувстват уморени,отпаднали и изтощени. Те често са сънливи в следобедните часове и трудно се адаптират към новия ден. Според общопрактикуващия лекар д-р Тодор Тодоров пациентите с такива оплаквания се увеличават всяка пролет.

"Сред техните проблеми са със съня и настроението, но водещото е умората - физическа и психическа. Събуждането уморени сутрин е първото. Пролетната умора не е заболяване, а врата за различни заболявания", обясни той. И допълни, че всеки пациент е преценяван индивидуално в зависимост на натовареността на живота му.

"Трябва да се обърне внимание на грижата за собственото здраве от страна на самия човек и какво е преживял. Важно е да се познава пациента, за да се каже какво е променил и какво трябва да промени. Профилактичният преглед е повод за наблюдение. Пролетната умора се наблюдава предимно в активна възраст, при млади хора",  разкри лекарят. И уточни, че след всяко инфекциозно заболяване организмът бива изтощен. 

По думите му пролетната умора продължава до 10 дни, а след това влизаме в хроничната фаза и трябва да се потърси помощ. "Пролетната умора може да е и признак за анемия", посочи д-р Тодоров.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.