Град Николаев беше обстрелван миналата нощ

Русия бомбардира рафинерия и петролен склад край Одеса. Избухнаха големи пожари. Няма данни за загинали.

Още един крайбрежен град - Николаев, беше обстрелван тази нощ.

Европейският съюз, Франция и Германия реагираха остро на сигналите за военни престъпления. Телата на десетки застреляни граждани бяха открити след освобождаването на град Буча. Предстои разследване.

Цяла Киевска област е под контрола на украинците след оттеглянето на Русия. Но според НАТО става дума само за репозициониране на руската армия.

Екип на NOVA предаде от Николаев помощ за украинка с 4 деца в Бургас

Руснаците готвят офанзива в Източна и Южна Украйна, казва президентът Зеленски.

Русия трябва да плати за военните престъпления в Украйна. Това каза Германия, след като чуждестранни журналисти показаха телата на десетки убити цивилни по улиците на град Буча. Берлин нарече случилото се „непоносимо” и каза, че е резултат от „излязлото от контрол насилие на Путин”.

„По улица „Яблонска” лежат разстреляни хора. Ръцете им са вързани. Простреляни са в задната част на главата. Можете да си представите какви неща са вършени тук. Ще документираме това, за да бъде използвано в трибуналите”, заяви Анатолий Федорюк, кмет на град Буча.

Франция също осъди действията на руснаците.

Сигналът от Буча не е единствен. По магистрала западно от Киев, има десетки частни автомобили с тела в тях. Някои от убийствата дори са записани на видео. Авторите на клиповете казаха на Би Би Си, че войниците на руските пропускателни пунктове са убивали гражданите, опитващи да напуснат града. Много от телата след това са били подпалени.

„Очевидно е, че са мирни граждани. Всички коли тук са само на цивилни”, обясни украински войник.

На официалния канал на руското министерство на отбраната в Телеграм нарекоха обвиненията за военни престъпления в Буча „фейк”.

А рано тази сутрин Русия атакува рафинерия край Одеса. Ракети удариха и петролна база.

„Високоточни ракети, изстреляни от самолети и кораби, унищожиха рафинерия и три склада за горива и масла край Одеса, снабдяващи армията на Украйна край Николаев”, заяви Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

Няколко ракети са ударили украинското пристанище Николаев

Украйна каза, че е била ударена критична инфраструктура, без да уточнява резултата от обстрела.

Същевременно цяла Киевска област е под контрола на украинските войници, обяви Киев.  Украинците започнаха да патрулират в населени места, където доскоро бяха руските части.

Съединените щати и НАТО предупреждават, че изтеглянето на руснаците в Северна Украйна не е окончателно. Частите им се репозиционират и могат да нападнат отново, каза генералния секретар на Алианса..

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.