Пленумът на ВСС разглежда въпроса по искане на правосъдния министър

Старт на дебатите за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Пленумът на Висшия съдебен съвет разглежда искането на правосъдния министър Надежда Йорданова и ще обсъди кои от 9-те казуса са допустими за разглеждане.

На миналото заседание магистратите приеха правила за предсрочното освобождаване на обвинител номер 1, както и на председателите на двете върховни съдилища у нас. Заради приетите текстове, на практика, половината от случаите няма да бъдат разглеждани, защото са станали във време, когато Гешев не е бил главен прокурор.

Решението за предсрочно прекратяване мандата на обвинител номер 1 се взима със 17 гласа „за”.

“Оставам с впечатлението, че, за съжаление, искането не е писано от юристи. И то поне трима са. И не са си говорили помежду си”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

„Правомощията на главен прокурор се изпълняват от конкретно физическо лице. Двете качества трудно могат да се отделят. Нито едно от основанията, които аз съм посочила, не са свързани с личния живот”, посочи от своя страна правосъдният министър Надежда Йорданова.

Задочният спор не мина и без взаимни обвинения за нарушаване принципа за върховенството на закона.

„Някой разбира върховенството на правото, което е, така политическа платформа на г:жа Йорданова, като нещо, които е било налице по времето на другаря Тодор Живков и другаря Брежнев”, подчерта обвинител номер едно.

„Аз изпълнявам своите правомощия. Нека Пленумът на Висшия съдебен съвет понесе своята отговорност как изпълнява своите”, категорична беше Йорданова.

За пореден път обвинител номер едно беше категоричен - това е опит за овладяване на прокуратурата. „Не виждам никаква, даже и политическа логика в това искане…ясно е за всеки един български гражданин, който е непредубеден, че това, което се случва, е координирана атака срещу съдебната:власт и в частност прокуратурата. Не само от изпълнителната власт, особено от някои министерства”.

„Това е абсолютно невярно твърдение и нов опит да се измести фокуса на дискусията”, заяви от своя страна правосъдният министър.

 

Под прозорците на ВСС имаше пореден протест на Гражданско движение "Боец" с искане за предсрочно прекратяване на главния прокурор. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.