Русия поиска заседание на Съветa за сигурност на ООН

Остри световни реакции на сигналите за военни престъпления, за които се твърди, че са извършвани от руските войници в Украйна. Телата на десетки застреляни цивилни бяха открити след освобождаването на град Буча. Западът вече готви нови санкции срещу Москва.

Категорично осъждане, гняв, готовност за нови санкции и за международно разследване. Така могат да бъдат обобщени реакциите по света, след като в освободените от изтеглящите се руски части предградия на Киев бяха открити телата на десетки убити цивилни.

Днес в града пристигна президента на Украйна Володимир Зеленски. „Това са военни престъпления и те ще бъдат признати от света като геноцид. Много е трудно човек да говори, когато вижда какво са направили тук. Колкото по-дълго Руската федерация проточва процеса на преговорите, толкова по-лошо става за тях, за тази ситуация и за войната. Знаем за хиляди убити и измъчвани с отрязани крайници, изнасилени жени, убити деца”, каза той.

„Това, което се случи тук, както и всичко, което се случва в Украйна, това не е специална операция! Това са цивилни граждани! Те са били простреляни в главата с вързани ръце. Това е геноцид над украинския народ. Точно това прави режимът на Путин - убива цивилни”, заяви шампионът по бокс Владимир Кличко. 

Зеленски покани Меркел и Саркози в Буча

Освен по улиците на градове като Буча, трупове са намерени и заровени в набързо изкопани гробове. Някои от жертвите са с вързани зад гърба ръце. Според Киев повече от 400 цивилни жертви са открити до този момент в освободените от руските части територии край столицата.

 

 

Във видеообръщение президентът Володимир Зеленски не спести думите си и нарече руските сили „убийци” и „изтезатели”.

„Искам всяка една майка на руски войник да види телата на мъртвите хора в Буча, Ирпен и Гостомел. Какво направиха те? Защо бяха убити? Какво е направил човек, който просто си е карал колелото по улицата? Защо се опитахте да убивате обикновени мирни хора в обикновен мирен град”, попита държавният глава.

Петков: Данните за цивилни украинци, убити от руската армия, са ужасяващи

Зеленски заяви още, че дори да има нови санкции срещу Москва, това няма да е достатъчно. Подготвянето на такива обявиха вече Париж и Берлин.

„Президентът Путин и неговите поддръжници ще усетят последствията и ще продължим да предоставяме оръжия на Украйна, за да може страната да се защитава от руската инвазия”, посочи германският канцлер Олаф Шолц.

„Кадрите са непоносими. Всички сме шокирани и осъдихме това по-най-категоричния начин. Ясно е, че са налице данни за военни престъпления. Руската армия беше в Буча”, смята френският държавен глава Еманюел Макрон.
 


На фона на обвиненията срещу нея, Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН. Според руските власти показаните кадри с убити цивилни са провокация.

„Всички снимки и видеоматериали, публикувани от режима в Киев, за които се твърди, че свидетелстват за някакъв вид „престъпления“ на руски военни в град Буча, Киевска област, са поредната провокация. През времето, когато това селище е под контрола на руските въоръжени сили, нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия”, обясниха от руското министерство на отбраната. 

Пред обществената телевизия „Россия 1” говорителят на Външното министерство Мария Захарова заяви, че зад провокацията в Буча стоят Съединените щати и НАТО.

По-късно стана ясно, че още няколко европейски държави гонят руски дипломати. От Германия трябва да си тръгнат 40 служители на мисията на Москва, а от Франция - 35. Действията на Берлин са в отговор на невероятната "бруталност" на руските военни в Буча, заяви външният министър. А министърът на икономиката обяви, че енергийният регулатор ще конфискува „Газпром”-Германия. Русия от своя страна въвежда визови ограничения спрямо гражданите от страни, определяни като "неприятелски". На този фон, американският президент Джо Байдън поиска руският му колега Владимир Путин да бъде съден.

„Може би си спомняте, че бях критикуван, защото нарекох Путин военнопрестъпник. Истината е, че видяхте какво се случи в Буча. Това оправдава думите ми - той е военнопрестъпник, но трябва да събираме информацията, трябва да продължим да даваме на Украйна необходимите оръжия, за да продължи битката. Трябва да получим всички подробности, за да има съдебен процес за военни престъпления”, заяви той.

Последва и коментар от Сергей Лавров. „Ние ще разобличаваме такива фалшификати, както в началото на март разобличихме ситуацията, която се опитаха да представят ситуацията в родилния дом в Мариупол, както и сега, когато руските въоръжени сили в рамките на преконфигурацията на своето присъствие още на 30-ти март напуснаха района на Буча. В следващите 3 дни излезе кметът и каза по телевизията, че градът се възвръща към нормалния живот. Там се появиха и въоръжените сили на Украйна. Показаха улиците, по които нямаше никакви трупове и след три дни решиха да организират вероятно подобна постановка”, посочи той.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.