Това е четвъртата изборна победа на Орбан, Вучич печели около 124 места в Скупщината

В Унгария министър-председателят Виктор Орбан печели парламентарните избори. При преброени 98% от гласовете партията му ФИДЕС получава 53.1% срещу 35% за опозиционна коалиция „Обединени за Унгария”.

Лидерът на опозицията Петер Марки-Зай призна поражението и заяви, че то се дължи на мащабната пропагандна машина на управляващата партия и доминацията ѝ в медиите.

Това е четвъртата изборна победа на Виктор Орбан от 2010 насам. Изминалите години бяха белязани от тежки отношения с Европейския съюз. Брюксел смята, че партита му е подкопала демократичните институции на Унгария. Орбан поддържа и близки отношения с Владимир Путин.

Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич също обяви победата си още на първи тур на президентските избори в страната, както и победата на своята Сръбска прогресивна партия на парламентарните избори.

Вучич получава близо 60% от гласовете на президентския вот. Кандидатът на опозицията получава 17,7 на сто. Партията на Вучич печели около 124 места в 250-членната Скупщина, което прави съставянето на правителство трудно.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.