Това не е първото посегателство в нейния дом

Сигнал за поголовни кражби. Във видинско село толкова много се краде, че дори къщата на възрастна жена остана без оградна мрежа. Изоставените къщи пък за денонощие могат да са изравнени със земята, а от тях се взима първо покъщнината и след това керемидите, тухлите и кабелите. Крадците са безпощадни и към тировете, които спират там за почивка и им взимат товара от камионите.  77-годишната Иванка от видинското село Медовница вижда разграденият двор преди седмица, когато се прибрала в бащината си къща.

„Тук са отрязали и онзи клон, за да могат да свалят мрежата. Стара беше мрежата, но можеше да изкара и още, защото тя не е от тънките, а ето от този тип мрежа е“, показва щетите Иванка Александрова.

Според жената липсват около 90 метра мрежа. Това обаче не е първото посегателство в нейния дом.„Тогава си идвам март месец някъде беше и всичките прозорци и нямаше един здрав прозорец…те не отиват със специална цел. Те като влязат, каквото очите им видят“.

Откраднали дори решетките на къщата й. „Страх ме е, защото един път бяха разбили решетката, тогава имаше един катинар и тогава бяха влизали от мазето до тавана и всичкия бакър беше взет“.

В съседство е родната къща на чичото на Иванка. Продадена, но след това изоставена и разграбена. Тези, които крадат си имат схема за действие. „Най-напред са взети дъските на пода, след това са взети гредите…няма ги…виждате, че има и таван над стаите и знаете ли колко летви има. А защо са им тези летви и дъски? От дъските си правят каруци, отопляват се”, споделя Иванка Александрова.

Отново на същата улица, друга къща преди години беше буквално опустошена за една нощ.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.