По думите му замразяването на цените на енергийни източници и хранителни стоки е вредно

"КЕВР може да поддържа цени, които да не внасят шок, но въпросът е държавния бюджет доколко ще го понесе. Покачването трябва да бъде прехвърлено постепенно към потребителите. Замразяването на цените на енергийни източници и хранителни стоки е вредно. Необходими са предвидимост и стабилност. Можем да очакваме плавно покачване на цената на газа". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS икономистът Преслав Райков.

Той коментира и турската икономика. "Инфлацията в Турция се очаква да достигне по официални данни до 60%. Истинската цифра може и да по-голяма. Има огромна волатилност. Неконвенционалните монетарни мерки като сваляне на лихвата захранваше инфлацията", посочи той.

По думите му причината не е във войната в Украйна, а в политиката на Ердоган, целяща стимулация на износа на стоки. "Икономиката им регистрира значителен ръст, но е погълнат от инфлацията, държавният сектор вдига заплатите, но частният не успява. Политиката беше еднолична и бяха премахнати редица банкери за целите на президента", обясни експертът.

Според него намаляването на ДДС за основни храни са единствените адекватни мерки. "Целта е да се облекчи бизнеса и да се стимулира експорта, за да генерира растеж икономиката и да компенсира инфлацията", подчерта Райков. И допълни, че разликите между нашата и тяхната икономика са огромни, защото у нас 85% от инфлацията е привнесена и върви заедно с тази в ЕС.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.