Премиерът беше призован в прокуратурата заради делото за Божков, разпитан е и за снежните топки на Шипка

Повече от два часа продължи разпитът на Кирил Петков в Софийската градска прокуратура. Премиерът бе призован като свидетел по делото за изнудване на Васил Божков. След излизането си от сградата на обвинението той посочи, че е разказал много подробно и е дал същата информация и сведения, както и при първия си разпит. Сега обаче влязъл в „по-висок детайл на обяснение”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

„Това, което обясних в детайли съм го споделял и на медиите - че има няколко неща, които мен лично ме притесняват. Първото е докладът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета с над 550 млн. Това за мен е факт, който е на база истински доклад. Който е на база, че г-н Божков не е платил средствата, които е трябвало да плати - бюджетът е ощетен”, каза Петков.

„Ако се окаже вярна неговата информация, че е дал 60 млн. под формата на подкуп и пари срещу изнудване... Тези два факта мен лично като министър-председател ме притесняват”, допълни премиерът.

 

 

Освен това Петков предал и доклад на прокуратурата. Документите показвали, че има проблем с липсата на контрол в Министерството на финансите по отношение на европроектите.„Отделно - като говоря за третия доклад, който беше издаден от МФ, където под същия министър - Горанов, одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините имаме концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти”, допълни Петков.

Според него докладът за общините давал сериозни съмнения, че има неправомерни действия от ОСЕС, която е одитната изпълнителна агенция на Министерството на финансите. Връзката между трите изброени от него случая посочи, че е „е лицето Владислав Горанов, който е бил министър на финансите”.

Относно очакванията от ВСС Петков обясни, че няма доверие на Иван Гешев. „Много бих се радвал Висшият съдебен съвет да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдието. За мен те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен”, добави министър-председателят.

Премиерът Петков се яви на разпит в прокуратурата

Освен по делото за изнудване на Васил Божков, министър-председателят е бил разпитан и по друго дело. А именно за случая, когато беше замерян със снежни топки по време на тържествата на Шипка на Трети март. Заради това прокуратурата в Стара Загора е образувала дело за хулиганство.

Това беше втори разпит на Петков, след като според държавното обвинение първоначалният няма правна стойност, тъй като е даден пред разследващ полицай, а не пред следовател.

Миналата седмица повторно бяха разпитани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на кабинета „Борисов” Севделина Арнаудова. На 17 март тримата бяха задържани за 24 часа, но след това бяха освободени без повдигнати обвинения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.