Промяната засяга най-вече болниците без инфекциозни сектори

С края на извънредната обстановка спират парите, давани изрично за лечение на пациенти с коронавирус. Касата няма да плаща за настанените в COVID отделения след 1-ви април. 

На този фон- окончателно, личните лекари остават без право да издават направления за PCR тестове. 

Промяната засяга най-вече болниците без инфекциозни сектори. Досега те също лекуваха COVID пациенти и получаваха заплащане по специални клинични пътеки, които обаче се прекратяват с отпадането на извънредната обстановка.  

Пловдивската многопрофилна болница "Св. Мина" не разполага с инфекциозно отделение, но от началото на пандемията лекува пациенти в специално изградения COVID сектор. 

Туризмът иска отпадане на COVID ограниченията за влизане в страната

“Ние имаме COVID пациенти в момента и продължават да идват и нови”, каза проф. Петър Петров, директор на пловдивската многопрофилна болница “Св.Мина”. 

Болницата обаче няма да получи пари за настанените след 1-ви април. 

В съобщение на Здравната каса се посочва, че само болници с инфекциозни сектори ще могат да лекуват пациенти с коронавирус. 

На тези условия в Пловдив отговаря само една болница. Другите лечебни заведения са пред дилема. 

Тестват 26-милионното население на Шанхай за COVID-19

“Тези пациенти ние или можем да ги лекуваме за наша сметка, или трябва да ги връщаме. Относно здравето на пациентите, най-добре е да ги лекуваме било то и за наша сметка”, каза още проф.Петров. 

В същото време Регионалната здравна инспекция е поискала от болницата да продължи да поддържа капацитет от поне 10 COVID- легла. 

“Ако дойде свръх натоварване на бюджета ни, тогава вече ще връщаме пациенти”,каза обаче проф. Петров.

В процес на изясняване на новите правила след края на извънредната обстановка са и лабораториите, които не знаят ще продължи ли касата да заплаща за COVID тестове с направление. 

Учени добавиха 9 нови симптома на COVID-19

Това, което към тази сутрин вече е ясно е, че лаборатории които имат сключен договор за "микробиология" или "вирусология" ще продължат да работят с хартиени направления, издадени от специалист”, заяви Недялко Калъчев. 

Така не всички лаборатории у нас ще изследват безплатно хора, дошли с направление. А онлайн направленията остават в миналото. От петък в кабинетите на личните лекари официално спира да работи системата за издаване на електронен документ за COVID тестове. 

“Въпросното направление може да се издава само от лекар- специалист. При това положение общопрактикуващият лекар трябва да насочи този пациент към, да кажем, пулмолог, който да издаде”, обясни д-р Николай Брънзалов.

 

 

Заради усложнената процедура собственици на лаборатории очакват спад на желаещите да си правят PCR тест с направление, а от там и спад на хората, които въобще се изследват. 

“Категорично по време и на 4-те вълни, които лабораторно сме отразили - над 80% от пациентите, които са били по здравна каса са били положителни”, каза Калъчев.

Така според експертите е възможно да се увеличи скритата заболеваемост и да няма ясна картина за броя на новите случаи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.