6 мобилни екипа работят в хотели в Слънчев бряг, Свети влас и Царево

Мобилните екипи на полицията в Слънчев бряг помагат да се ускори процесът по получаването на документи за временна закрила на украинските бежанци. 

6 мобилни екипа работят в хотели в Слънчев бряг, Свети влас и Царево. 

В бургаска област адресно регистрираните украинци са 20 хиляди, като от тях документи за временна закрила са получили около 9 000.

20% ръст на туристическия пакет за Великден

В един от хотелите в Слънчев бряг са настанени почти 1700 украински граждани, бягащи от войната. До момента документи за временна закрила са получили 2/3 от настанените. 

По думите на управителя на хотела Христо Караилиев регистрацията на бежанци се е удавила само за два дни. 

“Направили сме вътрешна организация, като ги викаме по дата на пристигане и настаняване в хотела”, каза Ивелина Маринова, асистент- директор в  хотел. 

 Обработката на документи отнема между 20 и 30 минути в зависимост от броя на децата в едно семейство. Саша избягала от войната с бебето си.

Украински доброволец пострада от сигнална ракета на "Пирин" – "Левски"

“Защо са ни нужни документи? Това е нашият паспорт. Първо това е възможността да получим медицинска помощ за моето бебе, а по-нататък , ако това не приключи аз ще опитам да започна работа тук:, казва Саша. 

Евгений идва в България от Киев. Регистрира се за временна закрила, “защото каквото и да стане аз ще се върна в Киев”, споделя мъжът.

Към днешна дата в този хотел се регистрират пристигналите до средата на март. Само в Слънчев бряг работят 10 полицейски екипа, като 3 от тях са денонощни. Това успокоява хотелиерите, че  ще се успеят да спазят срока да регистрират бежанците до 15 април, за да могат да получат финансовото обезщетение от държавата в размер на 40 лева.

Екип на NOVA предаде от Николаев помощ за украинка с 4 деца в Бургас

Караилиев обаче е категоричен, че те няма да достатъчни. 

“По всяка вероятност няма да ги покрият, заради повишените цени на енергоносителите. Все още очакваме сметките за електричество. Надяваме се да ги покрият, но едва ли”, казва управителят на хотела.

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.