Той даде показания по разследването за изнудване на Васил Божков

Ново развитие на сблъсъка между изпълнителната власт и прокуратурата. Близо три часа премиерът Кирил Петков дава показания по разследването за изнудване на Васил Божков. Именно по него преди време бяха арестувани Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Този път Петков даде показания пред следовател. Той разкри, че за разлика от първия си разпит пред разследващ полицай, днес е говорил с повече детайли. „Първото е докладът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета на над 550 млн. На база, че г-н Божков не е платил средствата, които трябва да плати – бюджетът е ощетен. От друга страна, ако се окаже вярна неговата информация, че е дал 60 млн. подкуп под формата на изнудване, тези два факти ме притесняват”, заяви той.

Освен това Петков предал и доклад на прокуратурата. Документите показвали, че има проблем с липсата на контрол в Министерството на финансите по отношение на европроектите.

„Одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините имаме концентрация – при над 90 процента е само един изпълнител на европроекти”, каза той. И обобщи: „Връзката, която има във всичките тези 3 случая, е лицето Горанов”.

Петков след разпита: Има няколко неща, които ме притесняват

Бившият финансов министър коментира, че оценките за одитната агенция от ЕК са били добри и заяви, че премиерът използва пропагандна стилистика.

„Агенция „Одит на средствата от ЕС” е независим одитен орган, който се акредитира и контролира от ЕК. Оценките за нейната работа от страна на ЕК винаги са били положителни. Свидетелят Петков борави със сложни мисловни и словесни конструкции, които за мен трудно могат да бъдат коментирани”, отбеляза той.

Освен по делото за изнудване на Васил Божков, министър-председателят е бил разпитан и по друго дело. А именно за случая, когато беше замерян със снежни топки по време на тържествата на Шипка на Трети март. Заради това прокуратурата в Стара Загора е образувала дело за хулиганство.

Премиерът е един от свидетелите по досъдебното производство за изнудване, по което задържани за 24 часа бяха бившият министър-председател Бойко Борисов, пиарът на кабинета „Борисов” Севделина Арнаудова и бившият министър на финансите Владислав Горанов. Самият Божков все още не е разпитан. Чака се отговор от Дубай. По делото засега обвинени няма.

Междувременно, напрежението между МВР и прокуратурата премина в нова фаза. От вътрешното министерство показаха справка със 116 дела, пратени на прокуратурата, по които нямало информация какво се случва с тях. Прокуратурата определи справката на МВР като поредната атака на изпълнителната власт срещу съдебната и подчертаха, че по голяма част от тези случаи се работи активно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.