Твърди се, че те са извършени от руските войници в страната

Продължават острите реакции по света след сигналите за военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от руските войници в Украйна. Западът готви нови санкции. 

Германия, Франция, Италия и Дания станаха поредните европейски държави, които гонят руски дипломати. От Германия трябва да си тръгнат 40 служители от мисията на Москва, а Франция гони 35.

„Действията на Берлин са в отговор на невероятната бруталност на руските военни в украинския град Буча”, заяви германският външен министър. 

Потресаващите кадри от град Буча продължават да предизвикват вълна от възмущение по света. След оттеглянето на руските части от това предградие на Киев западните страни обвиняват Москва във военни престъпления.Вашингтон ще се консултира със своите съюзници по въпроса за търсенето на отговорност за извършените жестокости.

Десетки жертви и ранени цивилни граждани при обстрел в Николаев

Украинският президент Володимир Зеленски ще говори на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, което ще бъде посветено на събитията в Буча. В поредното си обръщение към украинския народ Зеленски каза, че следователите ще направят всичко възможно, за да идентифицират извършителите на предполагаемите зверства.

„Засега само в Буча се знае, че има над 300 убити и измъчвани хора. Броят на жертвите вероятно ще бъде много по-голям, когато се провери целият град. И това е само един град, една от многото украински общини, които руските сили успяха да превземат. Сега има информация, че в Бородянка и някои други освободени украински градове броят на жертвите може да е дори много по-голям. В много райони на Киевска, Черниговска и Сумска област окупаторите направиха нещо, на което местните жители дори не бяха ставали свидетели, дори по време на нацистката окупация преди 80 години”, посочи украинският държавен глава.

Кремъл категорично отрича обвиненията за убийства на цивилни. За потресаващите кадри от Буча руските представители твърдят, че труповете са инсценирани от Украйна, за да оклеветят Русия.

Украинският първи дипломат също предупреди, че убийствата на цивилни в Буча може и да не са единствените.

„Това, което видяхте, ужасите в Буча, са само върхът на айсберга на престъпленията”, заяви Дмитро Кулеба. „Мога да ви кажа без никакво преувеличение, но с голяма скръб, че ситуацията в Мариупол е много по-лоша в сравнение с това, което видяхме в Буча”, каза още Кулеба.

А на терен, Русия е прeпозиционирала около две трети от армията, която беше разположена в района на Киев, смятат от Пентагона. След като не успява да постигне бърза победа във войната или да завземе столицата Киев, Русия насочва вниманието си към отцепническите региони в Източна Украйна. Установяването на контрол върху Донбас на практика би отделило част от Източна Украйна, а Владимир Путин може да представи това като победа.

„Всичко показва, че Русия ще се стреми да обгради и победи украинските сили в Източна Украйна. Предполагаме, че руските командири сега извършват преместване от Северна Украйна към региона около Донбас в Източна Украйна. Русия все още разполага със сили, които превъзхождат по численост тези на Украйна”, заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ.

Продължава и руският обстрел с артилерия на големи градове като Харков на север и Мариупол на юг.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.