Кадри на нарушителите изпрати зрител на NOVA

Десетки шейни в пълен разрез със закона се движат на територията на Национален парк „Пирин”. За това сигнализира зрител на NOVA. От ръководството на парка посочиха, че проблемът е много голям, защото е почти невъзможно нарушителите да бъдат заловени.

Във видео се виждат над 10 шейни, които се движат на територията на Национален парк „Пирин”. Мъжете се държат арогантно и дори предупреждават автора на клипа, че „Пирин може да го гледа само по телевизията“.

„Този сигнал конкретно не е подаден при нас. Има други подадени на тази дата в други паркови участъци”, каза директорът на Национален парк „Пирин” Валери Мечев.

Подходите към националния парк са изключително много и затова е почти невъзможно нарушителите с шейните да бъдат установени преди да навлязат в забранената зона.

„Все повече хора закупуват такива шейни и упражняват този вид спорт. Качват се от няколко места, от района на Сандански, района на Добринище (хижа „Безбог”) и района на Вихрен. Тези шейни нямат регистрационни номера и хората, които ги карат, са екипирани с каска и очила. Така те де факто са невидими за нашите охранители”, добавя Мечев.

 

 

Акциите в планината, които от парка и полицията периодично правят, почти винаги са неуспешни и поради друга причина.

„Нашите моторни шейни са много по-слаби, а тези нарушители използват много по-мощни. Не можем да ги настигнем, отделно от това те, когато са маскирани, не подлежат на идентификация и не спират дори на сигнал, подаден от органите на МВР”, заяви Елена Топузова, която е началник Отдел „Контрол и охрана“ на Национален парк „Пирин”.

 Напоследък все повече са и фирмите, които предлагат разходка с шейна. Почти винаги приключението за желаещите да се разходят приключва с навлизане в парка.

„Не е забранено да се предлага тази услуга за територии извън националните паркове, но в момента, в който навлязат в територията на националния парк, стават нарушители”, обяснява Валери Мечев.

Глобите за нарушителите са от 500 до 5000 лева, но дори и да бъдат наложени, те много често падат в съда, подчертават от Национален парк „Пирин”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.