Инцидентът е станал на пътя между Резово и Граматиково

Тежка катастрофа край българската граница. Камион на Министерството на отбраната, пътуващ от Резово към Граматиково, е катастрофирал. На място са загинали двама афганистански граждани, а други 23 са с различна степен на нараняване. Пострадали са и двама български военнослужещи, единият от които е шофьорът на камиона.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Инцидентът е станал около 17:30 часа около село Качул. Военен камион, натоварен с 35 мигранти, които са били заловени малко преди това, е самокатастрофирал. 

В УМБЛ - Бургас са настанени двамата български военни, които са били в кабината на камиона, и още 11 афганистански граждани на възраст от 16 до 23 години. Други 10 от пострадалите мигранти са получили медицинска помощ в различни частни болници в града.

Заместник-директорът на УМБАЛ - Бургас д-р Светослав Тодоров заяви за NOVA, че състоянието на настанените е стабилно, те са контактни, в съзнание, с наранявания по главата и травми по крайниците и гръдния кош. "В момента специалистите преценяват кой и дали да остане за лечение в болницата. Няма пациент с опасност за живота", каза още той.

 

Военно-окръжният прокурор на Сливен Христо Тинев заяви, че съвместен патрул от военни и гранична полиция са задържали 35 мигранти, които са минали незаконно държавната граница. При превозването им автомобилът се е обърнал и на място са загинали двама афганистански граждани, останалите са с наранявания.

Взета е алкохолна проба на водачите на камиона, които са на 24 и 43 години. Резултатът все още не е ясен. Те не коментираха инцидента.

От МО съобщиха, че при движение от Резово към Граматиково в изпълнение на задача по логистична поддръжка на силите и средствата на МВР по охрана на българо-турската граница, товарен автомобил от въоръжените сили с висока проходимост е претърпял пътен инцидент.

По случай е започнало досъдебно производство от Военна прокуратура - Сливен.

Премиерът Кирил Петков коментира инцидента и потвърди, че жертвите и пострадалите са мигранти, а военните са само българи. Той заяви, че предстои разследване, което ще изясни причините за инцидента.

„Започна сериозна проверка, току що говорих с министър Рашков. Това, което мога да кажа е, че съжалявам, че сме загубили човешки животи. Това е инцидент, трябва да се види какво точно се е случило. Би трябвало скоро да имаме информация”, каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.