Правителството трябва да се възползва от финансовите облекчения по сделката, добави експертът

С покупка на новите F-16 от САЩ България ще обезпечи въздушното си пространство. Това каза в ефира на „твоят ден” по NOVANEWS експертът по сигурност Димитър Гърдев във връзка с решението на САЩ да одобрят продажба на осем изтребителя F-16 за страната ни. По думите му при тази сделка правителството трябва да договори добри гаранции и облекчено плащане.

„Трябва да видим какво съдържа американското предложение в конкретика. Сега ще получим четири учебно-бойни самолета, даващи възможност за обучение и на пилоти. В момента, в който страната ни се сдобие с целия брой изтребители ще има пълна ескадрила, с която ще може да обезпечи въздушното си пространство, да осигури еър полисинга и всички задачи, дадени от НАТО. До момента ние няма да успеем да покрием всички тях. АС пълна ескадрила няма да имаме нужда от допълнителни съюзнически самолети”, обясни той.

Трябва ли България да купи нови бойни самолети F-16 от САЩ

Гърдев добави, че към момента цената на самолетите изглежда по-висока от предишната сделка, но все още България няма реална получена оферта.

„Цената е малко по-висока, но предишните самолети бяха орязани от към бойно снаражение. Надявам се да достигнем до пълен комплект оборудване и въоръжение с тази сделка и да платим цена, отговаряща на покупката. Правителството има възможност да се възползва от финансовите облекчения, които американската страна предлага”, каза още експертът.

Димитър Гърдев е категоричен, че България трябва да предприеме тази стъпка.

„България е задължена сама да пази небето си, без чужда помощ”, допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.