„Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор", каза още той

„Финалната версия на Плана за възстановяване е абсолютно готова. Искам да поздравя всички министерства, които работиха ден и нощ по нея". Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерския съвет. 

Той изброи някои акценти от Плана за възстановяване. „Гарантира се енергийната сигурност на България, запазва се пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това сме изцяло в рамките на зеления преход. Използвахме и иновативни решения, включително батерии и ВЕИ-та. Включени са над 10 000 такива проекта”, посочи Петков.

Петков е разговарял с капитана на кораба „Царевна”

„Искам да поздравя специално и подхода за справедлива България. Върховенството на закона е сложено на огромен пиедестал и е голям приоритет. Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор и това става със съдия, който временно ще вземе ролята на разследващ прокурор, а след това ще бъде върнат като съдия, така че да няма конфликт на интереси”, отчете премиерът.

Едновременно с това ще бъде направена реформа и в Антикорупционната комисия. „Ще има и големи реформи в това как се извършват обществените поръчки. Както всички знаем, това беше огромен проблем в предишните управления на България”, посочи Кирил Петков.

„Вместо да имаме много различни частични проекти на парче, в този финален План има голям фокус върху ЖП транспорта – 62 нови влака и нови градски железници", отбеляза той.

По думите му Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите също са включени в Плана.

„Увеличаваме и общия размер на средствата към бизнеса. Слагаме специален акцент към иновативните и стартиращите компании”, обяви премиерът.

„Така можем всички да се поздравим, че България има много добър работещ План и очакваме днес в края на деня или в утрешния ЕК да ни го предаде финализиран. Благодаря на всички за добре свършената работа”, каза още той.

Урсула фон дер Лайен идва в София в четвъртък

Петков съобщи още, че е разговарял с капитана на кораба „Царевна” край Мариупол. Моряците на борда имали храна и вода за още 10 дни, увери той. Все още се чака зелен коридор, за да бъдат върнати в България.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.