Това ще се случи от 1 юни

Със 100% ще поскъпне глобата за принудителното преместване на автомобил до наказателен паркинг в София. Така вместо досегашните 60 лева, нарушителите ще трябва да плащат 120, ако им вдигнат колата с "паяк". Това реши комисията по транспорт в Столичната община. Стойността на наказателната такса не е променяна от 2012 година. От ЦГМ са направили разбивка на себестойността на превозването.

Транспортната комисия към Столичния общински съвет прие новата цена. Тя се базира на доклад на Центъра за градска мобилност, според който едно вдигане на кола излиза 126 лв. А заради сегашните 60, които нарушителите плащат, дружеството е на загуба.

"Идеята е с повишаване на тази цена, да постигнем превантивен ефект, т.е. една част от нарушителите под страх, че ще бъдат санкционирани и ще трябва да платят повече, просто да не извършват нарушения", сподели Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО.


Според общинския съветник от БСП Калоян Паргов с по-високата такса се цели запълване на градския бюджет в сектор "транспорт". За това и от БСП са против промяната.

"ЦГМ не е на загуба, напротив - той е на печалба. Целта на тази глоба е да дисциплинира гражданите да спазват правилата за паркиране в София. Целта не е да запълват с нея дупки в бюджета и не да я остойностяват и да й правят стойност", посочи Паргов.

Атанас Тодоров идва да вземе вдигната си от "паяк" кола на наказателния паркинг в "Дружба".

"70 лева тук имам и 20 лв. фиш за неправилно паркиране. 90 лв. Ако беше постояла още няколко часа щеше да 100 сигурно", коментира Тодоров.

Признава, че паркирал неправилно. Твърди, че нямал избор и му се налага често да рискува.
"Няма просто къде да се паркира, просто няма. Покрай нас само блокове, няма къде, не можеш да си намериш място. Нямаш ли гараж, колата си стои някъде на улицата", подчерта Тодоров.

37 хиляди автомобила са вдигнати през миналата година от Центъра за градска мобилност, което е донесло над 2 млн. лева. Решението за двоен налог предстои да бъде гласувано окончателно за да влезе в сила. 

За миналата година 37 хиляди автомобила са били вдигнати от "паяк" в столицата.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.