Центърът в София беше временно блокиран

Протест на партия "Възраждане" блокира центъра на София днес. Исканията на недоволните са неутралитет на България във войната между Русия и Украйна, както и оставката на кабинета „Петков”. По данни на МВР недоволството премина без ескалация на напрежението.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Малко преди обяд най-нетърпеливите се събраха пред Народното събрание.

„Правителството демонстрира една тотална политическа и управленска немощ и импотентност. Народът е тук, а вътре са народни предатели”, каза Костадин Костадинов, лидер на партията.

С автобуси от цялата страна привържениците на „Възраждане" бяха извозени до столицата специално за протеста.

„Не мисля, че е редно да се взима страна в нещо, което ние тръбим”, каза протестиращият Делчо Божиков.

„Българският народ ще бъде напълно използван, ако нашите управници се съгласят”, обясни Диляна Тонева, друг протестиращ.

А депутатите от партията напуснаха за кратко заседанието на парламента, за да се присъединят към протеста на жълтите павета.

Краят на пленарното заседание доведе до блокада на входовете на Народното събрание. Депутатите си тръгнаха въпреки желанието на протестиращите да ги спрат и затова се насочиха към Министерския съвет. При засилено полицейско присъствие и без опит за ескалация на напрежението, след викове „НАТО вън",  протестиращите чуха и химна на България.

Час по-късно протестът се върна пред сградата на Народното събрание. Това няма да е последният митинг с подобни искания, обещаха от "Възраждане".

От Общобългарски поход за мир и неутралитет се възползваха от правото си на отговор и изпратиха позиция до NOVA. Публикуваме я без редакторска намеса:

Във ваш репортаж излъчен в ефира по вашата медия и публикуван на сайта ви в 12:06 ч. на 06.04.2022 г. под надслов „Протестът на „Възраждане” премина спокойно (ВИДЕО+СНИМКИ)“.  се споменава многократно „партия Възраждане“, като бегло се упоменава, че „протестът“ е и на „различни други граждански формации“. Смятаме, че в нарушение на чл.8 ал.1 т.1 от ЗРТ се правят внушения, целящи негативно представяне на организираното от нас мероприятие, и е изнесена информация с невярно и манипулативно съдържание, като се внушава, че на събитието основно са присъствали представители на ПП Възраждане и тяхни привърженици, като „с автобуси от цялата страна, привържениците на партия Възраждане бяха извозени до столицата, специално за протеста“.

От това внушение логически следва, че единствено ПП „Възраждане“ и нейните привърженици искат военен неутралитет за България. Освен, че по този начин се изопачава истината, се омаловажава и дискриминира искането на стотици НЕпартийни граждани, които са дошли с личните си средства, отделили са от личното си време да изразят своята позиция, т.е. не са присъствали под „партиен диктакт“. В Конституцията е посочено, че свободата на словото – публичното изразяване на мнение и разпространяването на информация не може да води до накърняване на правата ни, както и до неверни внушения, поради което настояваме да представите нашето опровержение /право на отговор/ в новините в същите часове, когато сте излъчвали репортажа: Общобългарският поход за мир и неутралитет, който се състои всеки делничен ден от 17 ч. на площад Народно събрание в столицата, не е организиран от ПП „Възраждане“ и не одобрява носене на различно от българското знаме, както и плакати, табели и други обозначителни знаци на партии или заявяващи нещо различно от военен неутралитет на България. Не желаем Република България да изпраща оръжие към Украйна, защото вместо да помогнем тази война да свърши по-бързо, по този начин ние българите официално бихме насърчили два братски народа да продължат да се избиват. Това, което подкрепяме, е изпращането на помощи – храни, лекарства, бронежилетки и каски. Искаме неутралитет на Република България във военния конфликт и за тази цел на 6 април 2022 г. ние, гражданите, внесохме официално искане в Народното събрание за налагане на мораториум върху изпращането на оръжия и стоки с двойна употреба за която и да било от враждуващите държави, забрана за разполагане на каквито и да било чужди или съюзнически войски, както и въоръжение, което, според техническите си характеристики, като далекобойност, би могло да застраши територията на някоя от враждуващите страни.

Получихме уверение от Народното събрание, че исканията ни са внесени за разглеждане във всички парламентарни групи. Обръщаме внимание, че парламентът тази седмица отмени предвиденото в програмата на Комисията по външни работи разглеждане на решението за изпращане на военна помощ за Украйна. Вярваме, че здравият разум и желанието за опазване на живота на българите ще надделеят у депутатите и няма да приемат застрашаващото България предложение на Демократична България. Според проучване, заплатено от bTV, 67% от българите искат неутралитет. Други независими проучвания показват 90% поддръжка за неутралитета сред българските граждани. Това е волята на народа и депутатите нямат право да я пренебрегват. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.