Парламентът на Украйна ще обсъди действията в Буча да бъдат признати за геноцид

Киев призова за евакуация от Донбас, когато руските сили се насочиха към източната част на страната. Очаква се Съединените щати да обявят нови санкции срещу Москва на фона на още обвинения за извършени военни престъпления в град Буча. Руските сили продължават да атакуват пристанищните градове Мариупол и Николаев. В Одеса петролно съоръжение се запали, след като беше бомбардирано.

„Изобщо не излизам от вкъщи. Чух нещо като експлозия. Съседът ми излезе на улицата и това беше краят за него”, разказа Владим, бивш войник.

Парламентът на Украйна ще обсъди предложение - действията на Русия в Буча да бъдат признати за геноцид. Кремъл отново отхвърли обвиненията и заяви, че кадрите са фалшиви.

„Преговорите с Украйна продължават, но все още имаме много работа. Сигурно сте чули вчерашното изявление на външния министър Лавров. Той подчерта, че всеки път, когато има надежда за прогрес, се появяват обстоятелства, които блокират процеса. Така се случи и с инсценировките в Буча”, заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

САЩ налагат санкции на дъщерите на Путин

Заради обвиненията за военни престъпления в Буча, председателят на Комисията обяви пред Европарламента предложението за нов пакет от санкции.

„Те го наричат освобождение. Не! Ние го наричаме военно престъпление. Тези санкции няма да бъдат последните мерки, които предприемаме. Това трябва да спре”, коментира  Урсула Фон Дер Лайен, председател на Европейската комисия. 

За първи път от началото на руската инвазия Индия осъди убийствата на цивилни в Буча и призова за независимо разследване. Досега Ню Делхи се въздържаше да критикува изрично нахлуването в Украйна на дългогодишния й партньор Русия.

„Последните съобщения за убийства на цивилни в Буча са дълбоко обезпокоителни. Ние недвусмислено осъждаме тези убийства и подкрепяме призива за независимо разследване”, заяви Т.С. Тирумурти, посланик на Индия в ООН.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди, че Москва ще реагира сурово на експулсирането на руски дипломати от западните правителства. По негови думи отговорът щял да бъде „симетричен и разрушителен за двустранните отношения“.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.