Той получил плик с патрон в служебния си кабинет

Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана с убийство на магистрат от Специализираната прокуратура, съобщиха от обвинението. 

На 6 април в София в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател.

Оставиха бележка със заплахи върху колата на бежанка от Украйна

В плика са открити патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата.

 

 

По случая е образувано досъдебно производство. Разследването е възложено незабавно на следовател от Софийската градска прокуратура.  

„Недопустимо е магистрат да намери патрони и изрезки с послания. В тях е написано „кръв” и „информиран”. Всеки един от вас може да си направи извод дали това е заплаха и дали е случайно, че в тях има и име на столична болница, която е посещавал многократно през последните месеци. В изрезките има и име на друга държава”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Съдът отхвърли споразумение между прокуратурата и мъжа, заплашвал Ива Митева и Борисов

„Касае се за наш колега, който от повече от година е с поставена охрана поради неговата застрашеност от месеци. Как държавата ще гарантира, че това няма да се случи утре с други наши колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре дотук? Какво още трябва да се случи, за да работим всички ние за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи и репресии”, каза още тя.

Милева съобщи още, че за заканите срещу прокурора се ще бъдат информирани ЕК, ЕП, посолствата на страните членки на ЕС, САЩ, Великобритания и Консултативния съвет на европейските прокурори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.