Разказ на съпругата на един от българите на борда

Над 40 дни 17 български моряци остават блокирани на кораба си в пристанището на Мариупол. Екипажът на „Цaрeвна” е в добро състояние, но към момента напускането на порта е невъзможно. Това съобщи за NOVA собственикът на кораба, който държи връзка с тях на всеки 4 часа.  В момента в района на пристанището продължават да се водят ожесточени боеве. 

Валентина Янева е съпруга на един от блокираните моряци. Не е чувала мъжа си от 14 дни.

"Последно, когато се чухме, както казах на 24 март, той каза още храна за около 20, 25 дни. Обаче ето времето напредва, а дните намаляват, значи остава храна за около 10 дни. А за това дали ще бъдат скоро изведени единствено и само се молим всички близки, предполагам и те самите не знаят", обясни Янева.

Корабособственикът отказва да даде допълнителна информация, тъй като има опасност да застраши сигурността на моряците. Заяви, че обстановката на пристанището в момента е изключително тежка. Това потвърди и министърът на отбраната Драгомир Заков.

"Има ангажирани различни ведомства в този процес, полагат се абсолютни всички усилия да се изведат българските граждани, но виждате, че ситуацията е изключително сложна и не бива да се поемат рискове за живота им", сподели той.

Близки на моряците, блокирани край Мариупол, нямат връзка с тях от 2 дни

Димитър Димитров е с богат опит и на ръководен пост в Асоциацията на морските капитани. Той също смята, че в тази ситуация извеждането на кораба граничи с  невъзможното.

"Корабът, за да напусне едно пристанище трябва да използва услуги на пилот, на влекачи и още повече, че доколкото имам информация, там има потопени кораби, има промяна в обстановката, така, че при всички случаи е по-добре да се евакуират хората по суша, но пък от друга страна корабът не може да остане без екипаж, така, че е въпрос пак на импровизация и на конкретна ситуация", посочи Димитров.

По думите му в този момент е важно да се спазват стриктно инструкциите на контролиращия района, но в случая и това е трудно за изпълнение.

"Чисто юридически, съгласно международното нормативна уредба това е крайбрежната държава, но в случая към Мариупол не можем да кажем коя е крайбрежната държава - де юре е Украйна, а де факто кой контролира района", допълни той.

Осигуряването на допълнителни провизии също е под въпрос.

Корабен мениджър: Наближава хуманитарна криза за българските моряци на блокираните кораби в украински пристанища

"Тук е вече ролята е и на международните организации, които са от рода на Организация обединените нации и Морска организация, които са длъжни да контактуват с тези, които контролират района и да осигурят на мирните жители нормални условия за съществуване доколкото е  възможно в района", подчерта Димитров.

От руския Телеграм канал ZTV  разпространиха снимки и видеа от пристанището в Мариупол. По думите им на тях се вижда как два плаващи крана са потопени в акваторията на порта. Така те блокират движението и на нашия кораб. Бяха разпространени и нови кадри, които показват морска мина в пристанището. Двете страни на конфликта продължават да си прехвърлят  взаимно обвинения  за застрашаването  на търговското мореплаване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.